POBUNA U EKVADORU Demonstranti zašli u prestonicu Kito, predsjednik se ISELIO (VIDEO)

Hiljade domorodaca sa dugim štapovima u rukama sakupilo se juče u ekvadorskoj prestonici u okviru antivladinih protesta i sukoba zbog kojih je predsjednik zemlje premijestio svoju opkoljenu administraciju van Kita, prenio je “Ju-es-ej tudej”.

BUKA portal / 09. Oktobar 2019


Ekvador, južnoamerička država sa oko 17 mliliona ljudi, izgleda da je došla do opasnog zastoja, paralizovana nedostatkom javnog transporta i blokiranim putevima koji uzimaju danak na već slaboj ekonomiji.

Nasilje u zemlji traje od prošle nedjelje, kad je odluka predsjednika Lenina Morena da okonča subvencije dovela do oštrog porasta cijena goriva.

Demonstranti su zaplijenili neke naftne instalacije a državna kompanija “Petroekvador” je upozorila da bi gubici u proizvodnji – ukoliko se protesti nastave – mogli doseći 165.000 barela dnevno, što je skoro trećina ukupne proizvodnje.

Vlada je proglasila policijski čas tokom noći oko glavnih naftnih instalacija i vladinih zgrada, kao i ključne infrastrukture poput aerodroma i naftnih rafinerija.

 

 

Demonstranti su juče provalili policijsku barijeru, a neki su ušli u praznu zgradu Kongresa u Kitu. Policija je ispalila suzavac i natjerala ih da se povuku.


Domoroci su okupirali dva postrojenja za prečišćavanje vode u gradu Ambato, južno od prestonice, što je povećalo zabrinutosti oko snabdjevanja stanovnika, kažu lokalne vlasti.

U drugom dijelu Ekvadora policija je napustila oklopno vozilo koje su demonstranti zapalili. U više područja su demonstranti porazbijali automobile, provaljivali u radnje i sukobljavali se sa bezbjednosnim snagama.

(Blic)


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.