Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS

U Banjaci je počela posebna sjednica Narodne skupštine RS.

BUKA portal / 26. Februar 2020

 

Na dnevnom redu je samo jedna tačka - Izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva BiH, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske. Ovo se odnosi na zaključke i odluke usvojene na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara,

Posebna sjednica je sazvana kako bi se raspravljalo o Dodikovim stavovima o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu BiH.

Poslanici treba da se izjasne i o prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH prema kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese Srpske.

U dosadašnjem toku sjednice, Dodik je rekao da je protiv posjete Mila Đukanovića, te da Đukanoviću ne treba omogućiti "političku pozornicu u Sarajevu kako bi eventualno govorio o situaciji u Crnoj Gori, i zakonu kojim se atakuje na imovinu Srpske pravoslavne crkve".

"Moja želja je bila da se posjeta predsjednika Crne Gore odgodi. Ne vjerujem da postoji pravoslavac Srbin koji nema obavezu da poštuje snagu i molitveni karakter litija koje se održavaju od Trebinja do Banjaluke", kazao je Dodik, dodajući da posjetu treba odgoditi do smirivanja stanja u Crnoj Gori.


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.