Počela su prva predviđanja kandidata za Oscara 2022. – koji se filmovi najviše spominju?

U prvi plan dolaze neka dobro poznata imena...

BUKA portal / 18. Novembar 2021

 

U protekle dvije godine, filmska se produkcija zbog pandemijskih uvjeta usporila, no to ne znači da nismo imali prilike pogledati neka zanimljiva ostvarenja i originalne priče. Ako ništa drugo, malo se i demokratizirala, pa sada filmove s nekim od najzvučnijih imena možemo gledati i na streaming servisima.

Iako je još dosta rano, predviđanja za predstojeću utrku za Oscara su počela, a među dosadašnjim favoritima uglavnom su već neka dobro poznata imena.

Kao najizgledniji kandidati za najbolji film spominju se: ‘Belfast’, poluautobiografski film Kennetha Branagha u kojem glume Jaime Dornan i Judi Dench te ‘The Power of the Dog’ Jane Campion, brutalni western koji prati vlasnika ranča koji terorizira novu ženu svoga brata. Nju tumači Kirsten Dunst kojoj mnogi predviđaju nominaciju za najbolju žensku sporednu ulogu.

Treći na listi favorita je ‘King Richard’, biopic o ocu i treneru Serene i Venus, Richardu Williamsu kojeg glumi Will Smith. Dugo iščekivana kino uspješnica Denisa Villanueve ‘Dina’, svojom je scenografijom i epskom pričom osvojila gledatelje, ali i kritiku, pa se također nalazi u vrhu top lista.

 

Nominacije za Oscara ne bi bile to bez coming-of-age filmova: ‘CODA’ prati tinejdžerku, kći gluhih roditelja (‘child of deaf parents’), koja otkriva svoj glazbeni talent.

‘Licorice Pizza’, koja bi se uskoro trebala početi prikazivati, donosi priču iz sedamdesetih, o srednjoškolcu kojeg glumi Cooper Hoffman (sin Philipa Seymoura Hoffmana) i mladoj ženi u dvadesetima (tumači je Alana Haim, iz grupe Haim). Uz njih, u filmu se pojavljuju i Tom Waits, Sean Penn i Bradley Cooper.

Bradley Cooper glumi u još jednom zanimljivom filmu koji će privući mnogo pozornosti, noir trileru Guillerma del Tora: ‘Nightmare Alley’. U njemu je Bradley Cooper manipulativni zaposlenik putujućeg cirkusa koji se spetlja s još opasnijom psihijatricom koju glumi Cate Blanchett.

Među najizglednijim nominacijama za najbolji film spominju se i ‘tick, tick… Boom!’ Lin-Manuela Mirande, biografska glazbena drama o Jonathanu Larsonu, autoru slavnog mjuzikla ‘Rent’.

‘The Lost Daughter’ redateljski je prvijenac Maggie Gyllenhaal snimljen prema romanu Elene Ferrante, u kojem glume Olivia Colman i Dakota Johnson, koje se također spominju među mogućim nominacijama za najbolju glavnu i sporednu glumicu.

Prvi samostalni projekt Joela Coena bez uključenosti brata je ‘The Tragedy of Macbeth’, novi pogled na Shakespeareovo djelo u kojem glume Frances McDormand i Denzel Washington.

Zaista raznoliki naslovi i intrigantne priče dobar su temelj za uzbudljivu filmsku sezonu, no do novih Oscara još ima vremena, pa se u međuvremenu možda pojavi još neki neočekivani kandidat za prestižne nagrade.

Piše: Kristina Stakor

 

Elle.hr


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.