Počinje 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu - BANJA LUKA 2021.

U nedjelju, 10. oktobra 2021. počinje 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu - BANJA LUKA 2021.

BUKA portal / 08. Oktobar 2021

 

Od 10. do 16. oktobra 2021. godine trajaće dvadeseti Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji se s razlogom smatra jednim od najprestižnijih međunarodnih festivala na Balkanu, a  na kojem ove godine učestvuje devet država - Srbija, Rusija, Poljska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Makedonija, NJemačka i Italija.

Program ovogodišnjeg, 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu čine predstave ansambala koji su prethodnih godina pobjeđivali na našim Festivalima.

"Gran pri, sa kojim su odlazili iz Banja Luke, ove godine je neprikosnovena garancija da će predstave, koje po njihovom vlastitom izboru stižu pred našu publiku i stručni žiri biti dokaz više da je 20. festival s razlogom, festival istinskih pobjednika.Takođe, na ovogodišnjem Festivalu, u takmičarskoj selekciji su i kolege iz Karlovca, Hrvatska, koji prošle godine, zbog okolnosti pandemije virusa korona nisu bili uživo sa nama, tako da novom predstavom i svojim dolaskom, čine naš Festival potpunijim", kažu iz Dječijeg pozorišta RS.

Pozorišna publika dakle, će imati priliku da vidi nove predstave nama već poznatih i dragih teatara kao što su Pozorište mladih,  Novi Sad i Dečje pozorište, Subotica, Srbija,  Gradsko kazalište "Zorin dom",  Karlovac, Hrvatska, Pozorište „Lalka“, Varšava, Poljska, Teatar smijeha, Frankfurt na Odri, NJemačka, Mini teatar, LJubljana, Slovenija, Državno lutkarsko pozorište, Bratislava, Slovačka, Teatar za djecu i mlade, Skopje, Makedonija, Pozorište Brodjačaja sobačka, Sankt Peterburg, Rusija i Teatar "Antonio Panzuto”, Padova, Italija.

Kao i svih prethodnih 19 godina, poseban gost našeg Festivala je Pozorištance "PUŽ" iz Beograda, koji će igrati u čast pobjednika, 16. oktobra.

Predstave u takmičarskom programu Festivala ocjenjivaće Međunarodni žiri u sastavu: Isidora Goncić, reditelj, Srbija, Dubravko Torjanac, reditelj, Hrvatska i Slobodan Perišić, glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske.  Žiri će dodijeliti Gran-pri, odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagrade za najbolju režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Čast da svojom predstavom ozvaniči početak takmičarskog dijela 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu ove godine s velikim razlogom ima teatar domaćin - Dječije pozorište Republike Srpske. Biće to premijera predstave "Jablan", Petra Kočića, u režiji Duška Mazalice.

Pokrovitelji 20. Međunarodnog pozorišta za djecu su Predsjednik Republike Srpske, gospođa Željka Cvijanović, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo kulture i informisanja, Srbije  i Grad Banja Luka.

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.