POD PRITISKOM JAVNOSTI Premijer Australije: Malo vjerovatno sprovođenje nove restriktivne mjere

Premijer Australije Skot Morison je izjavio da je "vrlo malo vjerovatno" da će putnici biti sankcionisani maksimalnom kaznom od pet godina zatvora i 66 hiljada australijskih dolara (51 hiljada američkih dolara).

BUKA portal / 04. Maj 2021

Premijer Australije Skot Morison je, pod pritiskom javnosti da ukine nova pravila kojima se zabranjuje ulazak u zemlju putnicima koji dolaze iz Indije, izjavio da je "vrlo malo vjerovatno" da će putnici biti sankcionisani maksimalnom kaznom od pet godina zatvora i 66 hiljada australijskih dolara (51 hiljada američkih dolara).


Australija je prošle nedjelje zabranila ulazak u zemlju do 15. maja svim putnicima iz Indije, uključujući i državljane Australije, zbog nezapamćenog epidemijskog talasa u Indiji, a vlasti su zaprijetile da će svi koji budu prekršili ovu zabranu biti rigorozno kažnjavani, preneo je Rojters.

"Mislim da ne bi bilo pošteno predložiti ovakve kazne u najoštrijoj formi, ali ovo je način da budemo sigurni da smo u stanju da spriječimo virus da uđe u Australiju", izjavio je Morison lokalnoj TV kanal 9.

Predsjednik medicinskog udruženja Omar Koršid poručio je da bi vlasti trebalo da organizuju da se iz Indije prevezu svi ljudi osjetljivog zdravlja kada bude ukinuta zabrana putovanja, a australijska komisija za ljudska prava, pa čak i političari iz Morisonove stranke, oštro su kritikovali ovu restriktivnu mjeru.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.