Podjela turističkih vaučera u RS: Evo kako će ih građani moći dobiti

Odlučeno

T.Čalić / 25. Maj 2020

Nemogućnost ili sužen izbor turističke destinacije uoči predstojeće ljetne sezone uslovljen pandemijom virusa korona podstaknuo je turističke radnike da od Vlade RS zatraže da se po po ugledu na brojne zemlje odluče za podjelu vaučera kako bi gražani odmor proveli u svojoj zemlji i na taj način pomogli brži oporavku privrede, odnosno turizma.

Inicijativa je prihvaćena. te je na današnjem sastanku ministrice trgovine i turizma, Suzane Gašić sa predstavnicima turističkih agencija, ugostitelja – pružaoca usluge smještaja i Područne privredne komore Banjaluka, dogovoreno uvođenja turističkih vaučera za subvencionisano plaćanje smještaja u Republici Srpskoj.

Na satanku se razgovaralo i o načinu, te uslovima korišćenja vaučera, kriterijumima za dodjelu vaučera, kao i drugim pitanjima od značaja za realizaciju ovog projekta.

Potvrđeno je da će biti raspisan javni poziv putem kojeg će se dostavljati prijave radi učešća u realizaciji dodjele vaučera za subvencionisano korišćenje usluge smještaja u ugostiteljskim objektima u Republici Srpskoj, kao i javni poziv koji će biti upućen građanima koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske.

Pravo učešća na javnim pozivima, kako je istaknuto, imaće ugostitelji i turističke agencije koji ispunjavaju određene uslove koji će biti navedeni podzakonskim aktom, a pravo na prijavu za dodjelu vaučera imaće svaki punoljetni građanin koji ispunjava uslove koji će biti propisani podzakonskim aktom.

Vaučer u iznosu od 100,00 KM korisnik će moći jednom u toku 2020. godine koristiti za plaćanje usluge smještaja u ugostiteljskom objektu za smještaj van mjesta njegovog prebivališta.

Sredstva za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima u Republici Srpskoj biće korišćena iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Područne privredne komore Banjaluka, istaknuto je da je cilj uvođenja vaučera podsticanje razvoja turizma u Republici Srpskoj i podrška ovoj grani privrede, kao i motivisanje domaćih turista da godišnji odmor provedu u svojoj zemlji.

Podsjetimo, kako je ranije rečeno iz Turističke organizacije, Vlada RS trebalo bi da izdvoji pet miliona maraka za subvencionisanje putovanja po RS. Do te cifre su došli na   osnovu posjete stanovnika RS domaćim destinacijama, te broja hotela i privatnog smještaja.

Za sada nije poznato da li će vlada izvojiti baš ovu sumu.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.