Pogledajte izložbu slovenačke grupe IRWIN Was is Kunst Bosnia and Herzegovina

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske otvorena je izložba Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945, kojom se prvi put u Banjaluci predstavlja slovenačka grupa Irwin, jedan od najintrigantnijih umjetničkih kolektiva Istočne Evrope.

BUKA portal / 05. Decembar 2018

 

Izložba Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945 višeznačni je umjetnički projekat koji podstiče na razmišljanje i dijalog o umjetnosti i čini nastavak ciklusa Was ist Kunst, prethodno realizovanog u Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama. Grupa Irwin je za banjalučku izložbu izabrala gotovo stotinu portreta narodnih heroja, boraca i borkinja iz vremena NOB-a, koji se 80 godina čuvaju u depoima Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a naslikali su ih najznačajniji bosanskohercegovački umjetnici/umjetnice iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine. Svi portreti izrađeni su sa jednim ciljem: očuvanjem kulta sjećanja i ličnosti heroja.

U njihovom karakterističnom maniru grupa Irwin, koristeći već postojeće portrete, koje inkorporiraju u masivne ramove, unikatno izrađene za svaki od njih, ovim djelima daće novo značenje, koje otvara mogućnosti za novu vrstu interpretacije i pogleda na nasljeđe iz doba socijalizma. Preuzimanje već postojećih umjetničkih radova, uz karakterističnu upotrebu metodologije retroprincipa, po kojem je grupa Irwin prepoznatljiva, rezultiralo je jednom od produkcijski najzahtjevnijih izložbi realizovanih u MSU RS, sa ciljem da se na postavljeno pitanje, kroz posmatranje i čitanje izložbe, dođe do adekvatnog odgovora.

Da bi se dodatno pojasnio ovaj kompleksan diskurs, koji je i te kako aktuelan u današnjoj globalnoj sferi, poslužiće i katalog koji prati izložbu, sa tekstovima prof. dr Miška Šuvakovića, prof. dr Asje Mandić i prof. dr Miklavža Komelja. Katalog koji je dizajnirao Nemanja Mićević nije prosto dokument o izložbi, nego produkcijski prati kompleksnost ovog umjetničkog projekta i služi kao njen integralni dio u pokušaju da se na postavljeno pitanje Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina pronađe odgovor.

Projekat Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945 na nov je način povezao dva muzeja: Istorijski muzej Bosne i Hercegovine i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji su saradnjom na ovom projektu dodatno osnažili uspješnu institucionalnu saradnju.

Izložba će biti otvorena do 22. februara 2019.

Ulaz uz MSU RS je slobodan.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.