POJAČANE KONTROLE, PRETRAGA TERENA: MUP RS za BUKU o potrazi za Edinom Gačićem

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uključili su se u potragu za Edinom Gačićem, nakon što su obaviješteni o ubistvu policijskog službenika MUP-a Federacije BiH, kažu u MUP-u RS za BUKU.

BUKA / E.P. / 11. Februar 2019

foto BUKA

 

Na području Republike Srpske pojačane su kontrole saobraćaja i lica, a policijski službenici vrše pretragu terena u cilju prikupljanja informacija koje bi mogle pomoći u pronalasku navedenog lica. Pripadnici MUP-a Republike Srpske, takođe, kontinuirano razmjenjuju informacije sa drugim policijskim tijelima u BiH u vezi sa ubistvima za koje se sumnjiči Gačić, izjavila je za BUKU Načelnica odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović.

Ona je rekla da građani trebaju svaku sumnjivu aktivnost prijaviti u najbližu policijsku stanicu ili na broj telefona 122.

Danas je u Sarajevu održan sastanak između zamjenika direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana i direktora policije RS Darka Ćuluma.

"Policija Srpske je u stalnom kontaktu sa Federalnom upravom policije i pružićemo im maksimalnu podršku kako bi osumnjičeni bio lociran i uhapšen", kazao je Ćulum.

Podsjetimo, uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo raspisala je potragu za Edinom Gačićem u kojoj se navodi da je naoružan i opasan.

"Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je dana 10.02.2019. godine , zbog postojanja osnova sumnje da je dana 09.02.2019. godine na području Suhodola, općina Hadžići, počinio krivično djelo iz člana 166. KZ F BiH (ubistvo), policijskog službenika FUP-a BiH, raspisala operativnu potragu za licem  Edin (Muharema) Gačić, rođen 01.09.1976. godine u Banja Luci, sa prebivalištem u selu Brđani, općina Konjic, naoružan i opasan. Edin Gačić je visine oko 180 cm, mršavije tjelesne građe, posljednji  put viđen u tamno plavoj jakni, svijetlim samtanim hlačama, smeđoj pletenoj kapi, te je nosio dioptrijske  naočale. Apelujemo na građane da, ukoliko imaju  informaciju gdje traženo lice boravi ili posjeduju bilo kakvu informaciju koja bi mogla doprinijeti pronalasku ove osobe,  saznanja dostave Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo na broj: 122, 033 206 666, 033 207 777 ili najbližoj policijskoj stanici", stoji u apelu objavljenom na sajtu MUP-a kantona Sarajevo.

Edin Gačić je osumnjičen da je prošle sedmice na području opštine Konjic ubio Sauda Sultanića nakon čega se dao u bjekstvo, a u subotu i pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića u mjestu Suhodol kod Tarčina. Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv Gačića zbog sumnje da je ubio Begića.

Gačić je prije ovih ubistava počinio još dva. On je 1998. godine ubio Ismeta Gunića, a 2002. i svoju majku.


MUP KS: Moguće angažovanje vojske


Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica nalazi se zajedno s policijskim snagama na terenu u Hadžićima, gdje se u širem rejonu vrši opsežna potraga za višestrukim ubicom Edinom Gačićem, javlja Klix.ba

Istakao je da je u Kanton Sarajevo danas kao ispomoć došlo 130 policajaca iz drugih kantona, kako bi pomogli da se ubica njihovog kolege što prije pronađe, a sigurnost u ovom kantonu pojača. Na svojoj jučerašnjoj vanrednoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo obećala je ovim policajcima osigurati finansijsku i materijalnu pomoć.

"Na terenu je trenutno oko 1.200 policijskih službenika, jer je potrebno da se tokom ovih dana na području Kantona Sarajevo građani osjećaju sigurno, da imamo njihovo povećano prisutvo na mjestima javnog okupljanja, kod škola, vrtića, kao i na svim mjestima koje smo mi kao MUP i Vlada dužni sigurnosno pokriti", poručio je ministar Katica.

Najavio je da ukoliko ove policijske snage ne budu dostatne tražit će da im Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na raspolaganje stavi i Oružane snage BiH.
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.