"Pojedinačna ljudska prava nisu uvijek iznad kolektivnih prava i funkcionisanja zajednice"

U utorak prošle sedmice se dogodio novi poraz Republičkog štaba za vanredne situacije ovoga puta pred Ustavnim sudom BiH.

E.P i M.I.D. / 23. Novembar 2021

Foto: BUKA

U utorak prošle sedmice se dogodio novi poraz Republičkog štaba za vanredne situacije ovoga puta pred Ustavnim sudom BiH.

U novoj radijskoj emisiji BUKE sa advokaticom Jovanom Kisin pričamo o mjerama i zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije a u kontekstu odluke Ustavnih sudova RS i BiH o tome da Republički štab nije donosio zaključke prema zakonskim odredbama...

Naime, Ustavni sud BiH djelimično je usvojio apelaciju Mire Ćajić sa Sokoca prema kojoj odluka Republičkog štaba za vanredne situacije RS o obaveznom nošenju zaštitne maske u zatvorenom prostoru predstavlja kršenje prava na „privatni život“.

Ovo je još jedna u nizu Odluka ustavnih sudova kojom se osporavaju Zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije.

Portal BUKA i ranije je pisao o odlukama osnovnih sudova iz Prijedora i Banjaluke u vezi sa kažnjavanjem građana tokom vanrednog stanja, a tokom 2020. godine smo čak i pozivali Ustavni sud RS da se očituje o pojedinim zaključcima Republičkog štaba. 

Pravni stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu kako je najbitnije od svega jeste da je utvrđena povreda slobode i da je utvrđena neustavnost te da će eventualni prekršaji protiv građana po ovim zaključcima biti obustavljani

Naš sagovornik u emisiji BUKE je banjalučka advokatica Jovana Kisin

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.