Pojedini ministri zbunjuju javnost: Najvažnije infomacije samo na pres konferencijama

Uprkos utisku da su institucije RS u vrijeme vanredne situacije dobro odradile svoj posao u odnosu sa medijima i javnošću, sporadični izleti pojedinih zvaničnika su pokvarili tu sliku.

Milovan Matić / 25. Mart 2020

Neke od najvažnijih informacija su pojedini ministri, umjesto putem zvaničnih kanala Vlade ili na pres konferencijama, saopštavali javnosti gostujući u TV emisijama.


Tako je nedavno gostujući u jednoj emisiji ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač građane obavijestio da se u Republici Srpskoj uvodi policijski čas. Nekoliko dana poslije, na istoj televiziji, Lukač je u novom gostovanju obavijestio javnost da je donesena naredba o obaveznom nošenju zaštitnih maski, koja stupa na snagu sljedećeg dana, čime je unio potpunu pometnju. Kasnije je ministar zdravlja, zbog nedostatka informacija oko obavještenja koje je iznio Lukač, na pres konferenciji morao objašnjavati da se radi o preporuci i kako se ona može provoditi.

Zbog toga su reagovali iz Udruženja novinara Republike Srpske i pozvali predstavnike institucija da za građane najvažnije informacije o pandemiji prouzrokovanoj virusom korona i preventivnim mjerama koje se uvode, saopštavaju isključivo na konferencijama kojima imaju pristup svi mediji.


"Neprimjerenom smatramo praksu koju je počeo ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Nije korektno prema građanima Republike Srpske, a ni prema medijima ključne mjere, koje utiču na život svih, poput uvođenja policijskog časa ili kazni za one koji nemaju zaštitne medicinske maske, saopštavati u programu bilo koje privatne medijske kuće. Informacije o ovakvim stvarima moraju da budu pravovremeno saopštene svima pod jednakim uslovima. Samo tako će se obezbijediti zajednički cilj – kvalitetno i sveobuhvatno informisanje javnosti", navodi se u saopštenju Udruženja novinara Republike Srpske.

Oni su istakli da većina predstavnika institucija prema javnosti i medijskim radnicima imaju gotovo besprijekoran odnos, i naglasili da dosljedno primjenjuju mjere, koje u prostorijama za konferencije za medije štite zdravlje medijskih radnika.

I predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić smatra da su istupi pojedinaca bili neprofesionalni i samo stvorili pometnju u javnosti.

„Institucije su dobro odradile svoj posao u ovom vanrednim okolnostima. Pravovremeno informišu javnost i stiče se utisak da su dobro koordinisali i sa medijima kada su u pitanju pres konferencije i dostupnost snimaka, fotografija i ostalog materijala. Ono što nije dobro jeste da se vrlo važne informacije kao što je slučaj sa ova dva primjera ne mogu plasirati i dati samo jednom mediju, koliko god svaki novinar ili medij imao pravo na neke informacije. Ovdje je trebalo dati ove informacije svim medijima ne favorizujući nikoga, bez obzira da li su to privatni ili javni mediji. Ovo je važno iz razloga što se na taj način omogućava da svi mediji mogu da upoznaju što veći broj građana o tako važnim informacijama kao što je uvođenje policijskog časa. Mislim da zvaničnici moraju imati malo više senzibiliteta u ovakvim situacijama i nadam se da je ovo bila omaška i da se neće ponoviti u buduće“, rekao je Vukelić za BUKU.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.