Pokrenuta regionalna akcija za spas najveće lipove šume u Evropi

Međunarodna ekološka  izložba  "Od Fruške gore do Fruške gole", koja je u subotu otvorena u Domu kulture u Rumi za cilj ima skrenuti pažnju javnosti na nekontrolisanu sječu šume u najstarijijem nacionalnom parku u Srbiji i najvećoj lipovoj šumi u Evropi.

T.Čalić / 16. Septembar 2019


Na otvaranju izložbe, organizovane od  strane udruženja građana Čuvari/ke Fruške gore, okupili su se ekološki aktivisti iz cijelog regiona, razmijenili ideje i iskustava, ali i potpisali sporazum o budućoj zajedničkoj borbi za očuvanje šuma. 

Potpisnici sporazuma su Čuvari/ke Fruške gore- Srbija, Zeleni odred-Hrvatska i "KOR" - koalicije održivog razvoja - Crna Gora.

Potpisnici sporazuma

Kako je za Buku rekla, Sandra Ostojić, ispred Čuvari/ke Fruške gore i dalje je otvoren poziv udruženja iz BiH da im se jave.

“Udruženje iz BiH sa kojima smo bili u kontaktu bili su spriječeni da dođu zbog prethodno dogovorenog putovanja. Mi ne odustajemo od saradnje, za dogovor uvijek ima vremena”, istakla je Ostojić podsjećajući da su na samom početku, kada je krenula borba gupe građana za spas Fruške gore, bili svjesni da sami ne mogu puno učiniti. Zato su došli na ideju da stupe u kontakt sa zemljama u regionu, kako bi pokrenuli zajedničku akciju za spas šuma na ovim prostorima.

Više puta su ponovili da ovdje nema politike, da je ovo zajednička borba za ekološko opismenjavanje i tiče se svih nas.

Aktivnosti udružnja građana Čuvari/ke Fruške gore, kao i samu izložbu, koja je otvorena do 21. septembra,  mediji su zaobišli.

Buka magazin, a potom i Sremskomitrovački portal, jedini su mediji koji su prepoznali važnost ovog ekološkog problema.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.