Pokret Navaljnog optužio Gugl i Epl da su popustili pred ucjenama Kremlja

Američki kompanije nisu se oglasile u vezi sa ovim tvrdnjama.

BUKA portal / 17. Septembar 2021


S obzirom da skoro nijednom protivniku Kremlja nije bilo dozvoljeno da se kandiduje na parlamentarnim izborima, opozicija je uspostavila strategiju "pametnog glasanja" namijenjenu da podrži kandidata koji je u najboljem položaju da porazi partiju na vlasti, Jedinstvenu Rusiju


Pokret ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru od januara, optužio je danas kompanije Gugl (Google) i Epl (Apple) da su popustile pred ucjenama Kremlja uklanjanjem aplikacije koja omogućava organizovanje glasanja protiv stranke predsjednika Vladimira Putina.

"Danas u 08.00 po ruskom vremenu, Gugl i Epl uklonili su našu aplikaciju Navaljni iz svojih prodavnica. Drugim riječima popustili su pred ucjenama Kremlja", objavio je na Telegramu Leonid Volkov, saradnik Navaljnog koji je u egzilu.

S obzirom da skoro nijednom protivniku Kremlja nije bilo dozvoljeno da se kandiduje na parlamentarnim izborima, opozicija je uspostavila strategiju "pametnog glasanja" namijenjenu da podrži kandidata koji je u najboljem položaju da porazi partiju na vlasti, Jedinstvenu Rusiju.

Aplikacija omogućava korisnicima da znaju za kog kandidata da glasaju u svojoj izbornoj jedinici. Ova strategija imala je ranije uspjeha, posebno u Moskvi 2019.

Jutros aplikacija više nija bila dostupna u prodavnicama Gugla i Epla u Rusiji, navodi Frans pres.

Američki kompanije nisu se oglasile u vezi sa ovim tvrdnjama.

U Rusiji su danas počeli parlamentarni i lokalni izbori, otvaranjem prvih biračkih mjesta na Dalekom istoku. Izbori će trajati tri dana, do 19. septembra, kako bi se ograničio rizik od epidemije koronavirusa.

(Agencija)


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.