Policija BiH tuži premijera Denisa Zvizdića i Dragana Mektića

DONESEN NIZ ZAKLJUČAKA

BUKA portal / 10. Oktobar 2019

U prostorijama Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH danas je održan sastanak Upravnog odbora Saveza sindikata na kojem je u skladu sa usvojenim dnevnim redom razmatran niz tačaka koje se odnose na status uposlenih u policijskim agencijama te s tim u vezi donesen niz zaključaka.

 

Između ostalog, razmatrane su informacije koje su plasirane u medijima u vezi sa novim pravilnikom o izgledu i nošenju policijske uniforme. S tim u vezi konstatovano je da Vijeće ministara nije objavilo u Službenom glasniku Pravilnik koji je usvojen 27.12.2017. godine te da je u narednih mjesec dana potrebno sagledati i pripremiti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica zbog postojanja indicija o počinjenom krivičnom djelu “Zloupotreba položaja i ovlasti” iz člana 220. KZ BiH.

 

„Krivične prijave bit će predate portiv premijera BiH Denisa Zvizdića i direktora Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH Džemaila Ćibe, kao i ministra sigurnosti Dragana Mektića", potvrdio je za Patriju Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-a.

 

Inače, prezentovana je i informacija o lošem materijalnom statusu svih uposlenih u institucijama BiH i neodgovoran odnos vlasti u postupku raspodjele prihoda od indirektnih poreza. Posebno je naglašeno da su uposlenici sa srednjom stručnom spremom, sa primanjima od oko 665 KM najugroženija kategorija zaposlenih koja zahtijeva hitno djelovanje.

 

Upravni odbor je razmatrao i prijedloge za mnogo agresivnije djelovanje Sindikata u vidu organizovanja protesta i štrajka međutim zaključeno je da će odluka o istim eventualno biti donesena nakon održane panel diskusije.

 

Preuzeto sa Patria


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.