Policija večeras privodila i nije dozvolila približavanje aktivista grupe Pravda za Davida hramu u centru Banja Luke

Policija je u 19 i 40 h odvela Ozrena Perduva u pratnji dva policajca do policijskog automobila gdje mu je napisana kazna.

BUKA portal / 16. Juni 2019

 

Prvo su svi otjerani sa klupa, a kada su došli da sjednu na iste klupe gospodja Nada i Ozren Perduv, su odmah legitimisani, a svi ostali su otjerani sa klupa.

Policajci su nam rekli da se ne možemo okupljati, svako od nas koji je prišao klupi legitimisan je.

Policija je u 19 i 40 h odvela Ozrena Perduva u pratnji dva policajca do policijskog automobila. Gospodja Nada je takodje negdje otišla. Ostali članovi su gladali sa druge strane ulice i nisu smjeli prići.

Jedan od prisutnih je najavio - "Mislim da ćemo ubrzo ići ispred zgrade MUP-a. Ozren neće ostati sam. Kada nas god tjeraju blokiran je i centar grada. Nećeta još dugo samo da znate. Kiša je počela, nebo plače nad Banja Lukom i onim šta se dešava u njoj.

Ozren Perduv je kažnjen 500 KM - Ovo su fašističke metode koje primjenjuju prama nama

Perduv je nakon izlaska iz policije  ispričao detalje susreta sa policijom na klupama ispred dvorišta Hrama.

"Rekli su nam da ne možemo da budemo na klupama. Ja sam rekao da je način na koji se ponašaju prema nama fašistički metod i to je po njima bio povod da me privedu, jer sam navodno ometao službeno lice u vršenju dužnosti", rekao je Perduv nakon izlaska iz policije. 

On je dodao da policija nije saopštila razloge zašto ih tjera sa klupa.

"A, u stvari znam zašto ovo rade. Žele da nas rastjeraju prvo sa Crkvom iz drvorišta Hrama, a sada i sa klupa, samo da se ne okupljamo. Ja sam im rekao da su to fašističke metode, jer imam pravo da komentarišem rad državnih organa, pa i policije", rekao je on. 

Srpskainfo otkriva da je policija mjesecima bilježila svaki skup i radila na identifikaciji onih koji su se okupljali u porti hrama.

Podsjetimo, na gotovo identičan način policija je “snimala” višemjesečne skupove “Pravde za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine, a onda su sve prijave dostavljene Osnovnom sudu u Banjaluci.

Policija će u narednom periodu podnijeti na desetine prekršajnih prijava protiv građana koji su se mjesecima mirno okupljali u porti Hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke, saznaje Srpskainfo.

Prijave će biti dostavljene Osnovnom sudu u Banjaluci, a postupajuće sudije za prekršaje odlučiće o visini novčanih kazni.


Buka preporuka

BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.