PONOVO DOSUĐENO: Republički štab za vanredne situacije nije državno tijelo, građani nisu smjeli biti kažnjavani!

Nakon Osnovnog suda u Prijedoru, Osnovni sud u Banjaluci dosudio je da Republički štab za vanredne situacije nije državno, već savjetodavno tijelo.

BUKA / 09. Juni 2021

O novoj presudi Osnovnog suda u Banjaluci govorio je odbornik Ivan Begić.


"U ovom dokumentu je Osnovni sud u Banjaluci rekao da Republički štab za vanredne situacije ne može da donosi odluke koje je do sada donosio i da se ti akti koje je donosio stavljaju van snage. Ovdje se kaže da je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u glavi 6 ovog Zakona nadležnost Ministarstva zdravlja RS, pa samim tim i skupština jedinica lokalne samouprave. Štab kojim je komandovao premijer Višković nije mogao da uvede policijski čas, nije  mogao da uvede ograničenja kretanja i zabranu rada ugostiteljskim objektima, da kaže koliko će ljudi biti na javnim skupovima itd. Sve odluke ovog Štaba su nezakonite i nelegitimne i ja pozivam sve građane Republike Srpske koji su platili kazne na osnovu odluka Štaba za vanredne situacije da podnesu tužbe i da traže da im se taj novac vrati. Takođe pozivam sve građane kojima su izrečeni prekršaji da te prekršaje ne plaćaju, već da traže sudske odluke o tim prekršajima" rekao je Ivan Begić. 

On je rekao kako je na taj način postupio jedan banjalučanin i dobio je presudu koju je Begić predstavio javnosti. 

"U ovom dokumentu piše da Osnovni sud u Banjaluci kaže da je Republički štab donio zaključak, a taj Štab je samo operativno stručno tijelo Vlade RS, te nije organ koje može u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti donositi mjere za sprečavanje, suzbijanje i eliminaciju zaraznih bolesti za područje RS, odnosno jedinica lokalne samouprave gradova i opština" rekao je Begić.

On je pozvao Vladu RS da održi 89. sjednicu ovog Štaba i na njoj poništi postojanje ovog Štaba i da Vlada RS donese odluku kojom će građanima koji su nezakonito i neustavno kažnjeni vratiti taj novac. 

Podsjetimo da je ranije Osnovni sud u Prijedoru oslobodio odgovornosti lice koje je prekršajno kažnjeno zbog kršenja zabrane kretanja za vrijeme policijskog časa u Republici Srpskoj a na osnovu Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Inače, Republički štab za vanredne situacije tijelo je koje je sastavljeno zarad efikasnije borbe protiv virusa korona i na njegovom čelu je premijer Republike Srpske. Ovaj štab između ostalih donosio je niz naredbi koji se tiču zabrane kretanja I mjere uvođenja policijskog časa u Republici Srpskoj.
 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.