Popularizacija balkanske kuhinje na njemačkom govornom području (FOTO)

Blog uz pomoć tradicionalnih recepata, obogaćenih mojim modernim interpretacijama i kreacijama, anegdotama i kratkim pričama o balkanskoj kuhinji, približava srednjoevropljanima naš, za njih, većinom, nepoznat kulinarski svijet...

Maja Isović / 23. Septembar 2015

Ivana Frank je Banjalučanka koja već više od 20 godina živi u Rozenhajmu u Njemačkoj. Prije nekoliko godina, pokrenula je blog “Balkanize Your Kitchen”, kroz koji želi da kuhinju sa Balkana približi ljudima na njemačkom govornom području.

Sa njom smo razgovarali o raznim temama - zbog čega je pokrenula blog, šta voli da kuha, šta za nju predstavlja Balkan. Ivana nam kaže da je oduvijek voljela kuhanje i dobru hranu, pa je zbog toga odlučila da počne pisati blog.

 „Iako sam studirala sasvim drugi smijer (engleski jezik) i već nekoliko godina radim kao profesorica, željela sam da pokušam da se bavim kulinarskim poslom. Prilikom jednog odmora sa porodicom u Banjaluci, uživala sam u našoj ‘cuisine’ i podsjetila sam se koliko je vrijedna i jedinstvena naša balkanska kuhinja. Možda niste primijetili, ali ja ne poznajem nijednu drugu zemlju ili regiju gdje se koristi tako malo začina, kako suhih tako i sviježih, kao ovdje. To nije ništa negativno, naprotiv, govori više o poštovanju namirnica koje se koriste“, kaže za BUKU Ivana Frank i dodaje da nakon tog boravka u Banjaluci nije dugo trebalo da se spoje njena interesovanja, a to su pisanje i kuhanje, pa je pokrenula kulinarski blog “Balkanize Your Kitchen”.

 


Ivana Frank

 

“Blog uz pomoć tradicionalnih recepata, obogaćenih mojim modernim  interpretacijama i kreacijama, anegdotama i kratkim pričama o balkanskoj kuhinji, približava srednjoevropljanima naš, za njih, većinom, nepoznat kulinarski svijet. Sljedeći cilj mi je da se blog prevede na bhs i engleski jezik da bih sam blog približila široj publici, a drugi cilj mi je da objavim i publikaciju sa jelima sa Balkana, te da uspostavim saradnju sa proizvođačima, kuharima i ugostiteljima sa ovih prostora”, priča nam Ivana.

Kaže da je do sada pripremala tradicionalne recepte, kao što su banjalučki ćevap ili baklava, ali na blogu je najviše prezentovala svoje vlastite recepte, a to su kreacije i interpretacije od kojih se neke, na prvi pogled, ne čine ni malo balkanske, kao što su na primjer američki pulled pork (dugo, na niskoj temperaturi pečena i dimljena prasetina) ili panna cotta od ukuvanog, slatkog mlijeka.

“To nisu jela balkanskog porijekla, ali ih ja kao Balkanka, sa mojim balkanskim korijenima i balkanskim profilima ukusa, prekreiram ili preinterpretiram, te preoblikujem u kulinarski svijet ovih krajeva. Tako mojim čitaocima, Balkancima ili Nijemcima, nisu prezentovana samo tradicionalna jela (što bi na kraju postalo jednodimenzionalno), nego mogu čitati o novim i modernim jelima i metodama pripreme”, istakla je Frank Ivana i dodaje da se čitaocima zbog toga možda njena jela čine egzotičnijim, ali u njima bi uživao svaki Balkanac.

Isto to se, kaže, dešava i sa prezentacijom jela, koja je uglavnom jednostavna i nekomplikovana, a fotografije se prave u toku kuhanja. Ivana ističe da joj je veoma važno da su fotografije egzaktne i da učinkovito prikazuju rezultat.

 Ivana kaže da su reakcije čitalaca fenomenalne, a takve reakcije dobija i od Nijemaca i od Balkanaca.

“Pogotovo mi je drago da ne kuhaju samo Nijemci te moje tradicionalne recepte, nego da i balkanski čitaoci nastoje i pokušavaju kuhati moje vlastite, nove kreacije. Uživam u tome kada dobijem pisma čitalaca koji su zadovoljni rezultatima  i uživaju u jelima”, ističe ona.

RAZNOLIKOST JELA SA BALKANA

Ivana kaže da Balkan ima veliku raznolikost jela, vjerovatno zbog svoje burne prošlosti i uticaja različitih kultura koje su u njegovoj kuhinji ostavljale svoje duboke tragove, tako da nije lako reći šta je ono što je za ovu kuhinju najvažnije. Prema njenom mišljenju, ono što balkanskoj kuhinji daje osnovni pečat jeste sač, roštilj i kotlić, ali ono po čemu je Balkan definitivno poznat u inostranstvu jesu pite, ćevapi, sarma, jela sa  roštilja, baklava, đuveć, mediteranska kuhinja, morski plodovi i slično.

Ivana kaže da joj je najveći užitak u kuhanju kada isprobava nešto novo, neka sasvim nepoznata jela iz egzotičnih zemalja, sa nepoznatom tehnikom pripremanja. Oduševljena je tajlandskom kuhinjom i priča da zaista uživa da priprema paste sa začinima.

 Na pitanje kako spaja posao za koji se obrazovala i kuhanje, koje joj je strast, Ivana kaže da se ove dvije profesije dopunjuju. Jedna je kreativna, a druga je edukativna, a najbolje ih povezuje u kulinarskim kursevima u koje želi i planira uložiti sve više vremena.

Na pitanje kakva je slika Balkana u Njemačkoj, Ivana kaže da je ona, nažalost, jednostrana.

“Većina njih poznaje naše prostore samo iz medija u prilično negativnim kontekstima i pričama o ratu u bivšoj Jugoslaviji i međunacionalnim konfliktima. Ima puno Nijemaca koji su u vrijeme Jugoslavije dolazili, ili koji sada ponovo sve više dolaze, na odmor na Jadran i imaju veoma pozitivne utiske i sjećanja. Uz pomoć bloga ‘Balkanize your Kitchen’ hoću da pokažem onima koji ne poznaju Balkan i neke druge, pozitivne strane Balkana i naše kulture, a onima koji ga posjećuju, na mogućnosti donošenja u vlastite domove naše kulinarske specijalitete koji će ih podsjećati na lijepe odmore i doživljene gurmanske užitke”, ističe Ivana i dodaje da bi svi Balkanci koji žive u drugim zemljama trebalo da aktivnije rade na tome da prezentuju Balkan i našu bogatu kulturu u pozitivnijem svjetlu.

 Pitali smo Ivanu šta je za nju Balkan i kako razmišlja o Balkanu i Bosni i Hercegovini, jer iako živi u Njemačkoj često dolazi u BiH? Ona kaže da je ovo veoma teško pitanje.

“Teško iz tog razloga što ljude koji su kao ja napustili Balkan u vrijeme konflikta ili oni koji su morali iz drugih razloga bilo kad da se odsele, to isto pitanje prati vjerovatno cijeli život. Stvoriti novi dom i život negdje drugo ni za koga nije nimalo jednostavno. Kad to uspiju te ljude, a pogotovo nas vrlo emotivne Balkance, prati taj cijeli novi put neka čudna nostalgija za onim što su izgubili ili ostavili. Ne mogu  na to pitanje da odgovorim ukratko, ali ja mislim da činjenica da jedan veliki dio mog života još uvijek provodim ovdje i da svoj ‘njemački’ život gradim oko mog bloga sa imenom ‘Balkanize your Kitchen’ i da se on bavi Balkanom sa jedne od najpozitivnijih strana, govori više nego što sam ja u mogućnosti reći”; kaže nam na kraju naša sagovornica.

 

Vezan tekst

 

BUKA intervju: Zbog neosnovanog straha odbacili smo tradicionalnu izvornu prehranu

 

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.