Pored Srbije i Federacija BiH se sad uključuje u dokapitalizaciju HET-a

U povodu informacija da “Elektroprivreda Srbije” kupuje akcije preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), ispred Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one učestvuju u postupku dokapitalizacije HET-a.

BUKA portal / 12. Januar 2022

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka Jelka Milićević i ostali članovi Vlade FBiH stava su da JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo i “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar, mogu učestovati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

“Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekt od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavit ćemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine”, izjavio je federalni premijer Fadi Novalić, saopšteno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Finansijski stručnjaci su istakli kako ovakav potez predstavlja privatizaciju HET-a, objašnjavajući kako će se na ovaj način promijeniti vlasnička struktura.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.