PORTRET MILORADA DODIKA ZA GINISA Nije u Banjaluci ni u Laktašima, ali jeste u Titovoj ulici

Vjerovatno najveći ikad oslikani portret Milorada Dodika krasi Titovu ulicu u centru Drvara, usred Kantona 10 i Federacije BiH.

Milkica Milojević / 24. Maj 2019

foto Siniša Pašalić

Ovaj, kako Drvarčani napola u šali kažu, “predizborni mural” zauzeo je gotovo cijelo pročelje jedne, donacijama ministarstava za izbjeglice renovirane, stambeno poslovne zgrade.

Površina slike zauzima, otprilike, kvadraturu komfornog trosobnog stana, kakav se u Drvaru može kupiti za 20-ak hiljada maraka, jer nekretnine u nekadašnjem gradu heroju baš i nisu na cijeni.

– Ne znam kad je tačno ta slika postavljena, ali tu je godinama, možda čak i cijelu deceniju – kaže jedna Drvarčanka, koja stanuje u blizini.
Monumentalni portret se toliko odomaćio u gradu da ga mnogi više i ne primjećuju, a i vlast SNSD-a traje godinama, pa Drvarčani nisu baš raspoloženi da za medije komentarišu lidersku kombinaciju Tito – Dodik.

Zanimljivo je da je portret aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ukrašen porukom, ispisanom na ćirilici: “U meni teče krv Drvarčana”.

Mještani tvrde da preci Milorada Dodika potiču iz ovih krajeva, gdje je Dodig, sa G na kraju, jedno od najčešćih prezimena, ali da se s vremenom desila “glasovna promjena” u prezimenu najmoćnijeg političara u RS i BiH.

Teks ti fotografija preuzete sa portala Srpska info


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.