Posao na moru: Jedno zanimanje plaća se i do 5000 eura mjesečno

Epidemiološke mjere učinile su svoje u Hrvatskoj, ne samo da su pali prihodi, pa su ljudi ostajali bez posla, već se puno kuhara i konobara prebacilo u druge branše.

BUKA portal / 07. Juni 2021

S nedostatkom stranih radnika otvorio se problem majka radne snage kuhara, a u očekivanju dobre sezone za ovo zanimanje cijene “lete u nebo” u rasponu od obične pečenjare s ponuđenom plaćom od 10.000 kuna do top kuhara s cca 3000 do 5000 eura.

U svakom mjestu na Jadranskoj obali nedostaje po 50-ak kuhara, tvrdi u cijeloj Europi poznat i nagrađivani chef s 30 godina iskustva, član žirija na međunarodnim gastronomskim natjecanjima, Pero Savanović.

Sad je preuzeo posao glavnog kuhara u Matrioški, restoranu u grupaciji Hotela Baška Voda, no kako je vodio vrhunske restorane po cijeloj obali, a i aktivan je u udrugama Chefs Club Croatia i Chef kuha doma, procjenjuje i da gotovo svaka hotelska kuća na strani potražnje ima manjak oko 20 do 30 ljudi, dio kojih su oni u timu glavnog kuhara. To, kaže, mogu potvrditi i agencije za posredovanje u zapošljavanju:

Nude osoblje iz regije, a najmanje iz Hrvatske, tako da se prema Savanoviću s domaćeg tržišta u udjelu od tek 2 ili 3% angažiraju poglavito pomoćni kuhari. Slično je stanje i s drugim zanimanjima vezanim za turizam – konobarima, radnicima na plaži, vrtlarima….

Brojni ugostiteljski objekti ne mogu pronaći stručne i kvalitetne radnike, a za one koje dobivaju preko agencija, primjerice mlade kuhare, spominju problem niske razine znanja i volje, prenosi Poslovni

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.