POSLANICI RAZMATRAJU da li je RS spremna za besplatne udženike u osnovnim školama: Inicijativa je dobra, ali…

Narodni poslanici o Inicijativi za besplatne udžbenike u osnovnim školama u RS.

Maja Isović Dobrijević / 18. Januar 2019

Foto: BUKA

 

Inicijativa o besplatnim udžbenicima za osnovnu školu koju je pokrenuo građanski aktivista i atletičar iz Banjaluke Duško Tadić trebala bi da se nađe na razmatranju pred narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini RS 29. januara.

Pokretač inicijative, atletičar Duško Tadić, apeluje na političare da podrže ovu inicijativu za koju je potrebno između 10 i 12 miliona KM.
Mnogi narodni poslanici su i sami potpisali inicijativu dajući joj i javnu podršku prije samog skupštinskog razmatranja.

Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine RS (Ujedinjena Srpska) rekao je da je on od prvog dana podržao inicijativu Duška Tadića za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u RS.

“Inicijativa je odlična, opravdana i sredstva se mogu iznaći u budžetu pravilnom preraspodjelom. Svi znamo u kakvoj se situaciji nalazi Budžet RS i da nemamo previše sredstava, ali sigurno se mogu vršiti uštede, ne znam sad na koji način i na kojim stavkama, ali se sredstva se trebaju naći. Inicijativu sam podržao, podržaću ju kao narodni poslanik, kao advokat i na svaki drugi način na koji budem mogao, jer sam i sam otac i smatram da treba pružiti šansu svim našim mladima za besplatno obrazovanje”, rekao je za BUKU Petković.

On dodaje da ovu inicijativu treba podržati, jer osnovno obrazovanje mora da bude dostupno svima.

“Na ovaj način Republika Srpska vodi računa i brine o osnovcima, kao i o obrazovanju mladih. Sa ovim bi se olakšao i porodični budžet i pomoglo bi se porodicama koje nisu u mogućnosti da školuju djecu da imaju besplatne udžbenike. To je jedna dobra poruka mladim ljudima imajući u vidu natalitet i povećanje broja djece u porodicama”, ističe Petković.

 

Foto: BUKA, potpisivanje peticije u Banjaluci

 

Jelena Trivić, narodna poslanica (PDP) rekla je da je dobro da u Narodnu skupštinu dolaze i građanske inicijative, a inicijativa o besplatnim udžebnicima ima i njenu podršku.

“Besplatni udžebnici značajno bi rasteretili roditelje imajući u vidu da školski materijal dosta košta. Početkom svake školske godine roditelji imaju udar na budžet, a to naročito osjete roditelji koji imaju dvoje, troje ili više djece u školi. U budžetu se uvijek može naći novca za takve stvari. Uštede se mogu praviti na stvarima kao što su skupi automobili”, rekla je za BUKU Trivić Jelena.

INICIJATIVA JE DOBRA, ALI…

Igor Žunić, narodni poslanik (SNSD) smatra da je ova inicijativa dobra, ali sa druge strane 10 do 12 miliona u Budžetu RS nije malo.

“Vjerujem da bi svi ljudi u RS potpisali ovu peticiju, ali politika mora da vodi računa i o drugim stvarima. Prateći iskustva iz Hrvatske sličnu stvar su htjeli uvesti 2008. godine, ali nisu uspjeli i dobili su još veći problem. U Hrvatskoj su tek prošle godine uveli besplatne uđžebenike, ali ne i besplatan dodatni material, radne sveske i slično, što i dalje ostaje trošak za roditelje”, kaže za BUKU Žunić i dodaje da 10 do 12 miliona u budžetu RS nije mala stvar i treba se naći najbolji način kako da se da ta podrška.

 

Foto: Ilustracija

 

“Ove godine u Budžetu ne znam da li se to može izvesti, ali moja ideja je da nađemo neki način, neki model, ali u ovom trenutku ne znam kako će to izgledati. Mi smo uveli besplatne udžbenike za prvi i drugi razred što je dobra stvar. Generalno sam za podršku ovoj inicijativu, ali moramo biti dovoljno mudri da proračunamo gdje je plus, a gdje je minus da bismo mogli donijeti pravu odluku, jer 12 miliona nije malo, ali to bi bila dobra podrška roditeljima i čitavoj prolematici koja je vezana za natalitet”, rekao je Žunić.

Podsjetimo da je Inicijativu za besplatne udžbenike za sve osnovne škole u RS potpisalo preko 4.600 građana za sedam dana koliko je trajalo prikupljanje potpisa. Osnovne  škole u Republici Srpskoj pohađa 91.500 učenika, a cijena jednog kompleta udžbenika je od 86 do 188 KM.

Adriana Basara, majka četvero djece iz Banjaluke kaže da je apsolutno sigurna da svako ko iole razmišlja o budućnosti naše zemlje neće glasati protiv usvajanja odluke o besplatnim udžbenicima za učenike.

"Dičimo se da imamo besplatno školovanje, ako je besplatno neka i udžbenici budu besplatni. Svjedoci smo sve većeg odliva stanovništva, sve manjeg nataliteta, imamo 91.500 školaraca, što je poražavajuće malo. Pa hajde onda da učinimo nešto da olakšamo život u Republici Srpskoj. Hajde da se domaćinski ponašamo, prvo djeci, pa onda ostalima. Veliku zahvalnost dugujemo humanisti i atletičaru Dušku Tadiću, koji je pokrenuo ovu inicijativu. Vjerujem da će biti usvojena u NSRS i da će plan provođenja ovakve odluke biti održiv", rekla je za BUKU Basara.

 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.