Posljednji intervju glavnog inženjera iz "Černobilja": "Nije sjajno, ali nije ni strašno..."

On je najvjerovatnije najomraženiji lik u jednoj od najpopularnijih serija današnjice "Černobilj".

BUKA portal / 25. Juni 2019

 

Anatolij Dijatlov, inženjer koji je prikazan kao glavni negativac koji je izdao naredbu koja je odvela do najveće nuklearne katasrtofe u to vreme, a kasnije je odbio da učestvuje u istrazi.

Dijatlov je živeo još samo devet godina nakon nesreće, a godinu dana pred smrt, tačnije 1994. godine dao je intervju koji se nedavno pojavio na Jutjubu.

Razgovor traje sat vremena, a on je u njemu govorio o okolnostima koje su dovele do nuklearne katastrofe. Intervju je pregledalo više od 2,5 miliona ljudi, a komentar je ostavilo više od 16.000 korisnika Jutjuba.

Međutim, većina njih ima sličan komentar na intervju - "nije sjajan, nije ni strašan".

To je naime, najpoznatija rečenica iz cele serije koju je ovaj inženjer izgovorio nakon eksplozije, i nakon što su inženjeri izmerili količinu radijacije koja je dosegla maksimum aparata za merenje.

To međutim, Dijatlova u seriji nije previše zabrinulo.

Pravi Dijatlov je inače 1987. godine osuđen na 10 godina prinudnog rada, a umro je 1995. godine, samo godinu dna nakon što je dao ovaj intervju.

On je označen kao glavni krivac, a sve optužbe odgovorio je ovako:

"Ove besramne laži su me razbile. Nemam nikakvu sumnju da su dizajneri reaktora odmah otkrili pravi uzrok nesreće, ali su onda učinili sve da gurnu krivicu na operatore. "

On je izjavio da se seća svakog detalja u danu koji je prethodio i danu kada je došlo do katastrofe.

 

B 92


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.