Poslodavci nisu upozoreni na povećanje industrijske struje: Svaki rast sirovina negativno se odražava na privredu!

Poslovna zajednica uopšte nije upozorena na ovo povećanje cijene električne energije.

Maja Isović Dobrijević / 22. August 2019

Foto: BUKA ARHIVA

 

Cijena električne energije za industrijske proizvođače u Republici Srpskoj (RS) biće povećana, a ostaje nepromijenjena za domaćinstva.

Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) poslala je nekim privrednicima nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom u kojim je povećana cijena industrijske struje. Do ovog trenutka nisu ni svi privrednici dobili te ugovore, a iz poslovne zajednice poručuju da hitno moraju doći do nekog dogovora kada je cijena struje u pitanju.

Privrednici sada plaćaju višu tarifu 0,0916 KM, što znači da ona novim Ugovorom, koji predlaže ERS, poskupljuje za 0,0041 KM što je oko pet odsto.

U informaciji koju je danas objavio poslovni portal Capital, stoji da cijena niže tarife poskupljuje za čak 40 odsto ili 0,018, sa sadašnjih 0,0458 KM na 0,0638 KM/kWh.

Saša Trivić, iz Unije udruženja poslodavaca RS rekao je da je problem što poslovna zajednica uopšte nije upozorena na ovo povećanje cijene električne energije.

“Poslije objavljivanja informacije o poskupljenju struje dobili smo novu informaciju koja kaže da se ovo poskupljenje neće odraziti na sve. Mi ćemo imati sastanak između sebe i  uputićemo zahtjeve Elektroprivredi za razgovor na temu iznosa povećanja cijene električne energije. I sam Ugovor koji smo dobili je nešto novo za nas, do sada nismo imali ovakve ugovore. Bilo koje povećanje mi ne možemo smatrati dobrim, pa tako ni ovo. Mi razumijemo potrebu da se dođe do tržišnih cijena, ali pitanje da li su te tržišne cijene jednake za sve”, rekao je Trivić za BUKU.

On dodaje da postoje mali privrednici koji nemaju svoje trafo stanice, pa je sad pitanje kako će se situacija za njih regulisati.

Trivić kaže da je u ovom trenutku teško predvidjeti na koji način će se rast cijena odraziti na stanje u privredi, ali napominje da svako povećanje bilo koje sirovine negativno utiče na dešavanja u privredi, ali takođe da ovo nije nešto što može dovesti do katastrofe.

Sa Elektroprivredom RS poslodavci žele da razgovaraju ne samo o cijeni struje, već i od drugim stavkama Ugovora koji su dobili, jer u samom Ugovoru imaju pravnih nedoumica koje se trebaju razriješiti.

Direktor Direkcije za snabdijevanje električnom energijom u “Elektroprivredi RS” Dalibor Šipovac rekao je danas da cijena električne energije s najavljenim uvećanjem, za oko 200 kupaca, u prosjeku će iznositi 38 eura po megavat-satu.

On je potvrdio novinarima u Trebinju da bolnice, vodovodi i većina privrednih subjekata nisu obuhvaćeni uvećanjem cijene struje u RS-u.

Tvrdi da je to neminovan proces otvaranja tržišta električne energije s kojim RS kasni već par godina te da matično preduzeće od elektrodistributivnih preduzeća preuzima snabdijevanje kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata po tržišnim uslovima.

Pojasnio je i da kupci, njih 1.073 kojima su dostavili ugovore s novim cijenama, mogu slobodno da biraju snabdjevača na tržištu i nisu u obavezi da prihvate ponudu "Elektroprivrede RS".

 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.