Postigli su nemoguće: Ovo je prva fotografija crne rupe u istoriji

KOLABORACIJA Event Horizon Telescope (EHT) objavila je nevjerojatnu fotografiju – prvu snimku crne rupe u povijesti čovječanstva.

BUKA portal / 10. April 2019

Iako smo različite rekonstrukcije ili vizualizacije crnih rupa vidjeli u mnogim filmovima ili dokumentarnim emisijama, zapravo još nikada nismo stvarno vidjeli ovaj jedinstven svemirski fenomen, barem ne do sada.

Na televizijskim ekranima ponekad nam je crna rupa bila prikazivana kao tamna mrlja u svemirskom prostranstvu, ponekad kao crni tunel, a ponekad kao kugla, no sve te forme proizvod su mašte koja je temelje uzela u aktualnim znanstvenim otkrićima. 

Crne rupe su - nevidljive

Razlog tome zašto još uvijek nismo uistinu vidjeli kako crna rupa izgleda sasvim je banalan – crne rupe su nevidljive. Njihova gravitacija toliko je snažna da im, iza određene točke u prostoru, više ništa ne može pobjeći.

Crnim rupama tako ne može pobjeći ni elektromagnetsko zračenje, poput rendgenskih zraka, radiovalova, svjetlosti i slično. Dakle, iz nje ne može prema nama doći ništa što mi možemo izravno opaziti, a što bi nam moglo pomoći otkriti kako crna rupa izgleda.

Postigli su nemoguće

Dakle, znanstvenici su uspjeli ostvariti nešto što bi se moglo nazvati nemogućim. Kako? Uz težak trud, dvogodišnji rad i domišljatu ideju. Naime, kako bi uhvatili obrise, odnosno siluetu crne rupe, astronomi su odlučili snimiti njen horizont događaja.

„Plin koji pada prema crnoj rupi, zagrijava se na više od milijardu stupnjeva, zbog čega se horizont događaja može vidjeti kao silueta čiji su veličina i oblik određeni Einsteinovom teorijom“, objasnili su u animaciji EHT-a.

Znanstvenici su nam stoga predstavili svjetlosno zračenje materije koja kruži velikom brzinom na rubu horizonta, oko područja tame koje predstavlja crnu rupu. Time su nam prikazali sjenu ili siluetu crne rupe, odnosno njezin tamni oblik na svijetloj pozadini svjetlosti koja dolazi iz okolne materije. Einsteinova opća teorija relativnosti trebala je precizno predvidjeti oblik sjene crne rupe, koja je prema njoj trebao biti okrugao

Snimali su jednu od najvećih poznatih crnih rupa u svemiru

Astronomi su se odlučili na snimanje dvije supermasivne crne rupe; Sagittarius A* i onu koja se nalazi u galaksiji M87.  Supermasivna crna rupa Sagittarius A* nalazi se u središtu naše galaksije Mliječni put. Ima 4.3 milijuna puta veću masu od Sunca i udaljena je oko 25.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Druga crna rupa koju su snimili znanstvenici nalazi se u galaksiji M87 koja se nalazi u središtu skupa Djevice. Radi se o jednoj od najvećih poznatih crnih rupa. Njena masa je 6 milijardi puta veća od Sunca, a sama galaksija je od našeg planeta udaljena 50 milijuna svjetlosnih godina.

Fotografija – astronomsko otkriće desetljeća

Predstavljamo vam prve fotografije crne rupe u povijesti:

Crna rupa u galaksiji M87

Teleskop veličine našeg planeta

Kako bi uspjeli snimiti ovaj tajanstven fenomen, znanstvenici su domišljato pretvorili niz radio teleskopa u virtualni teleskop veličine našeg planeta. Naime, iskoristili su 8, kasnije i više, teleskopa na različitim dijelovima naše Zemlje, jedan je primjerice bio u Arizoni, drugi na Južnom polu, te njima istovremeno promatrali određeni objekt u svemiru.

Time su stvorili mrežu teleskopa koja se protezala preko cijele površine svijeta, odnosno kreirali su teleskop veličine naše Zemlje.

Pročitajte više ovdje.

Preuzeto sa Index.hr


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.