Potopljen kineski grad u kojem živi više od 10 miliona ljudi, najmanje 12 mrtvih

ZBOG obilnih kiša u glavnom gradu središnje kineske pokrajine Henan poginulo je 12 ljudi, a oko 100.000 stanovnika pokrajine moralo je biti evakuirano na sigurna područja, izvijestila je kineska državna agencija Xinhua u srijedu.

BUKA portal / 21. Juli 2021

 

Meteorološke službe pokrajine Henan i grada Zhengzhoua, u kojem živi više od deset milijuna stanovnika, podigle su pripravnost službi za katastrofe na 1. razinu, a prognoze predviđaju da će u pokrajini obilne kiše padati do srijede kasno navečer, izvijestila je Xinhua.

 

Pokrajinu Henan je u neuobičajeno aktivnoj sezoni kiša pogodilo nevrijeme koje traje od vikenda, uslijed čega su se rijeke izlile iz korita i poplavile ulice u desecima gradova.

U Zhengzhou, glavnom gradu Henana na obalama Žute rijeke, u utorak je u sat vremena palo više od 200 mm kiše, primoravši grad da prekine sav promet podzemne željeznice. 

Meteorološke službe Zhengzhoua su navele da su to najobilnije padaline u jednom danu od početka mjerenja prije 60 godina.

Kineska vojska upozorila je u utorak na neposrednu opasnost pucanja brane Yihetan u Luoyangu, gradu s oko sedam milijuna ljudi u pokrajini Henan.

 

Index


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.