Potpisana saradnja između Dječijeg pozorišta RS i Filološkog fakulteta Banjaluka

Saradnja

BUKA portal / 23. Novembar 2021

 

Danas, 23. novembra 2021. godine  dekan Filološkog fakulteta prof. dr Biljana Babić i direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske, LJiljana Labović Marinković potpisale su Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Ovim ugovorom dvije institucije uspostavljaju saradnju motivisanu željom za očuvanjem i njegovanjem srpskog književnog jezika i jezičke kulture, što je naročito važno u edukaciji najmlađih.

Mališani koji dolaze u Dječije pozorište, gledajući predstave uranjaju i u duh svog jezika, koji i kroz svjetsku i zavičajnu literaturu čuju na književnom jeziku.

Zato je Dječije pozorište, kako je govorio i profesor Milorad Telebak utočište čistog i pravilnog književnog jezika, koji se nažalost sve manje njeguje u javnom prostoru i  komunikaciji.

Nakon potpisivanja Ugovora, u 11,00 časova, studenti Filološkog fakulteta prisustvovali su izvođenju predstave "Jablan", Petra Kočića, u režiji Duška Mazalice, čime je na simboličan način, i ozvaničena saradnja dvaju institucija, jer Petar Kočić i jeste tačka susreta teatra, književnosti i jezika.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.