POTRES NA UNIVERZITETU Rektor podnio ostavku, studentima prijećeno - NEMA NEVINIH, a situacija tek postaje napeta

Danima na banjalučkom Univerzitetu traje sukob raznih interesnih struja, a sve je kulminiralo ostavkom rektora Milana Mataruge.

Milovan Matić / 09. Novembar 2017

Ipak, ono što je najčudnije u cijeloj buri koja je pogodila Univerzitet jeste uloga pojedinaca koji su predvodili cijeli proces progona trenutnog rektora. Naime, svi studentski lideri su istaknuti članovi Mladih socijalemokrata, a neki od njih su u partiji imali iodređene funkcije. Posebno se tu ističu predsjednik Unije studenata, predsjednik, te sekretarka Studentskog parlamenta.

 

Da se sve vrši orkestrirano posvjedočio je i Milan Mataruga koji dešavanja i ponašanje grupe studenata smatra neprihvatljivim i smišljeno vođenim kako bi se urušio ugled UNIBL i direktno smijenio rektor. 

 

"Studentima sam na sastanku koji su tražili, rekao da podržavam njihove zahtjeve, ali i da za njihovu realizaciju treba podrška institucija i više vremena. Ne obzirući se na moje razumijevanje, njima je bilo važnije da uzvrate uvredama, prekidajući me dok sam pokušavao da objasnim detalje. Slobodan sam reći da su neki predstavnici studenata tom prilikom iznijeli niz neistina.Nisam dozvolio da se od UNIBL pravi „cirkus“. Ne pristajem na ucjene i od svih tražim akademsko ponašanje u svakom momentu", poručio je Mataruga.

 

 

Sa druge strane, predsjednik Unije studenta Republike Srpske Ratko Savić rekao je da je banjalučkom Univerzitetu potreban častan, pošten i odlučan rektor, koji će se bez straha boriti protiv korupcije bez obzira na prijetnje i ucjene, kao što se to, kako tvrdi, dešava ovih dana.

 

"Naravno da želimo da Senat Univerziteta izabere novog rektora", rekao je Savić danas u Banjaluci i dodao da na mjesto vršioca dužnosti rektora može biti izabran neko od četiri prorektora. 

 

Sve glasnije se govori da bi na mjesto rektora mogao da dođe dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, ali je Savić na takvu konstataciju kratko odgovorio -"Ne". 

 

Da stvar bude gora, Goranu Popoviću i Radomiru Tešiću, predstavnicima Saveza studenata Tehnološkog fakulteta u Banjaluci, prijećeno je i smrću.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.