Požari divljaju SAD-om, svaki dan ih je sve više. Najavljen nalet suhih oluja

ZAPAD Sjedinjenih Država priprema se za nalet suhih oluja koje bi mogle pokrenuti nove razarajuće požare u regiji u kojoj već bjesne brojni šumski požari.

BUKA portal / 19. Juli 2021

 

U posljednja 24 sata izbilo je osam požara i ukupno je 80 velikih požara u Sjedinjenim Državama, u kojima je izgorjelo 4680 četvornih kilometara, prema posljednjim podacima Nacionalnog informativnog vatrogasnog centra.

Angažirano je blizu 20.000 vatrogasaca, od kojih 2000 u Oregonu, gdje je izgorjelo više od 1200 četvornih kilometara ili površina veća od New Yorka. 

Meteorološke službe su upozorile na dolazak suhih grmljavinskih oluja od Kalifornije do sjevera lanca Rocky Mountain, što bi dodatno pogoršalo situaciju.

Suhe oluje

Često kad su visoke temperature i zrak suh, kiše prate te olujne pojave, ali one ishlape prije nego što padnu na tlo. Gromovi mogu napraviti štete i izazvati nove požare.

"Visoki su izgledi izbijanja velikog požara u cijelom području do ponedjeljka zbog obilne grmljavine", navela je u prognozi meteorološka služba Južne Kalifornije.

U Kanadi je izbilo dvadesetak novih požara u posljednja dva dana u Britanskoj Kolumbiji, prema podacima lokalnih vatrogasnih službi. 

U Ontariju je u subotu izbilo petnaestak požara. U regiji Red Lake jedan požar trenutno zahvaća 45.000 hektara.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.