POZIV BANJALUČANIMA: Naša moralna obaveza je da reagujemo i pokušamo umanjiti patnje i nepravde kojima su migranti svakodnevno izloženi

Prvi sastanak "Grupe za podršku migrantima" zakazan je za petak u 18.00 časova, a svi koji se jave putem Facebooka dobiće informacije o lokaciji sastanka.

M.P. / 06. Decembar 2018

"U BiH se dešava humanitarna katastrofa u odnosu prema izbjeglicama i migrantima koji uglavnom prolaze kroz našu zemlju u potrazi za sigurnijim i boljim životom. Istovremeno, institucije i međunarodne organizacije rade poražavajuće malo u odnosu na potrebe na terenu i obavezne na koje ih domaći zakoni i međunarodne konvencije obavezuju. Ovakav tragičan odnos traje od proljeća, a hladno vrijeme je ovu tragediju učinilo mnogo većom. Svakodnevno do nas stižu slike koje potvrđuju da je ovo i kriza morala i ljudskosti. Na manje od 50 km od našeg grada, u Ključu, migranti spavaju pod otvorenim nebom na temperaturama ispod nule, a situacija u Bihaću i Velikoj Kladuši je još teža. Nedostaje hrane, odjeće, lijekova, smještaja, volontera...", navodi se na Facebook stranici "Grupe za podršku migrantima" iz Banjaluke.

Grupu je osnovalo dvoje mladih ljudi iz Banjaluke koji su odlučili da pomognu umanjiti patnje izbjeglica i migranata u BiH, u skladu sa svojim mogućnostima i u koordinaciji sa drugim grupama volontera u BiH. Zamolili su nas da za sada ne objavljujemo njihova imena.

"Jedno od nas dvoje je imalo iskustvo da na autobusnoj stanici u Banjaluci sretne grupu migranata koji nisu znali ni kuda, ni kako dalje. Policajci koji su tu bili po službenoj dužnosti i nisu znali engleski. U okolnostima kada migranti uglavnom govore loše engleski, a policajci ne govore uopšte, postoji velika šansa da dođe do nepotrebnih i neželjenih situacija. Takođe, na osnovu informacija koje smo dobili iz grupa za pomoć migrantima koje djeluju u Tuzli i Sarajevu, shvatili smo da možemo očekivati da će migranti i u većem broju početi prolaziti kroz Banjaluku", kazali su nam iz ove grupe.

To im je, kažu, bio samo neposredan podsticaj da osnuju ovu grupu, ali su odavno osjećali nezadovoljstvo načinom na koji su domaće institucije i međunarodne organizacije odgovorile na ovu migranstsku krizu.

"Smatramo da u ovakvim okolnostima, kada migranti na svom putu kroz BiH doživljavaju brojna ugrožavanja svojih prava i da još uvijek, u zvaničnim kampovima za migrante, žive pod najlonima i bez grijanja, na temperaturama ispod nule, naša moralna obaveza kao građana je da reagujemo i pokušamo umanjiti patnje i nepravde kojima su migranti svakodnevno izloženi", kazali su za portal Buka osnivači Grupe.

U petak je planiran prvi sastanak Grupe, na kojem će svi volonteri zajedno odlučiti na koji način će djelovati i koje oblasti djelovanja će staviti u prvi plan.

"To će zavisiti i od interesa svakog od članova grupe, obzirom da ne želimo da namećemo na koji način će svako od članova grupe da se angažuje. Vjerujemo da u Banjaluci postoji dovoljno svjesnih i zainteresovanih osoba da pomognu migrantima, ali da niko nije pokušao da te ljude pozove i organizuje. Zato pozivamo one koji mogu i žele da pomognu, da nam se jave na naše kontakte, da pokažemo humanu stranu našeg grada prema onima kojima je pomoć od životne važnosti."


Prvi sastanak Grupe zakazan je za petak u 18.00 časova, a svi zainteresovani za učešće u sastanku koji se jave putem Facebooka, dobiće informacije o lokaciji sastanka. Zainteresovani članovi Grupe će zajedno odlučivati o aktivnostima, a za početak je predloženo nekoliko područja djelovanja.

Volontiranje – pimarno u kritičnim područjima, a u koordinaciji sa organizacijama koje tamo djeluju.

Humanitarne aktivnosti – ad hoc akcije prikupljanja hrane, odjeće, obuće, deka i sl. za kritična područja i stalne lokacije za prikupljanje pomoći.

Mediji – zajedno sa zainteresovanim novinarkama i novinarima ćemo raditi na podizanju svijesti o migrantima.

Pravna pomoć - tačne i korisne informacije za migrante, kao i opštu javnost, a u skladu sa propisanim obavezama o postupanju sa strancima, izbjeglima i raseljenima, kao i međunarodnim konvencijama.

Saradnja sa drugim organizacijama – aktivnosti ćemo koordinisati i imati u vidu aktivnosti koje provode druge organizacije u BiH i regiji.


Uključiti se možete tako što ćete Grupi poslati poruku putem Facebooka ili E-mailom na [email protected]


Buka preporuka

BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.