Poziv mladim umjetnicima na masterklas Marine Abramović

Odabrani učesnici će, kako je najavljeno, provesti vreme sa Marinom Abramović u intenzivnom umetničkom radu, istraživanju, učenju i upoznavanju sveta umetničkog performansa.

BUKA portal / 10. August 2019

 

Umetnica Marina Abramović poziva mlade umetnike i studente iz Srbije da se prijave za učešće na masterklasu koji će održati od 24. do 26. septembra u okviru svoje retrospektivne izložbe “Čistač” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB).

Odabrani učesnici će, kako je najavljeno, provesti vreme sa Marinom Abramović u intenzivnom umetničkom radu, istraživanju, učenju i upoznavanju sveta umetničkog performansa.

Zainteresovani treba da se prijave do 25. avgusta 2019. godine na e-mail adresu [email protected], nakon čega će Marina Abramović odabrati najviše 20 učesnika.

Prijava treba da sadrži kratku biografiju potencijalnog učesnika i predstavljanje tri njegova ili njena rada - performansa sa opisom. Potrebno je i priložiti video i foto materijale prijavljenih radova (kvalitet video i foto materijala nije presudan). Radovi mogu biti već izvedeni ili specijalno osmišljeni za ovu priliku.

Svi koji budu odabrani da učestvuju na masterklasu obavezni su da daju saglasnost za snimanje, fotografisanje i korišćenje lika u materijalima zabeleženim u toku ova tri dana.

Po završetku trodnenvnog programa, svi će dobiti sertifikat o učestvovanju na masterklasu.

Foto: Bojana Janjić / MSUB

Velika retrospektivna izložba “Čistač” Marine Abramović biće svečano otvorena 21. septembra u MSUB-u, a hronološki prati sve faze njene kompleksne 50-godišnje karijere – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere.

Izložba obuhvata više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila recentni opus Marine Abramović (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

MSUB organizuje izložbu “Čistač” uz podršku Vlade Srbije, a producent je Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

Kustosi izložbe “Čistač” su Dejan Sretenović (MSUB), Lena Essling (Moderna Museet), Tine Colstrup (Louisiana Museum of Modern Art) i Susanne Kleine (Bundeskunsthalle).

MSUB je od sredine jula zatvoren zbog priprema izložbe “Čistač”, koja će trajati do 20. januara 2020. godine.

(SEEcult.org)


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.