Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om - većina nije ni znala

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Buka/24sata.hr / 01. Decembar 2018

Ove godine navršava se tačno 30 godina od prvog obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a. Zajednički UN program za HIV/AIDS (UNAIDS) stavlja poseban naglasak na testiranje, te je ovogodišnji fokus na temi „Saznaj svoj status“. Od 1988. godine postignut je značajan napredak u odgovoru na AIDS, pa tako tri od četiri osobe koje žive sa HIV-om znaju svoj status.
Bosna i Hercegovina se i dalje smatra zemljom s niskom stopom prevalencije HIV-a (manje od 0,1 posto), međutim postoje brojni riziko faktori koji u bilo kojem trenutku mogu dovesti do drastičnog povećanja ove stope. Do danas su u Bosni i Hercegovini ukupno registrirane 343 HIV pozitivne osobe.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Pododjela za javno zdravstvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u 2018. godini u Bosni i Hercegovini je prijavljeno 27 novih slučajeva zaraze HIV-om, među kojima je sedam slučaja obolijevanja od AIDS-a. Аnаlizоm pоdаtаkа svih priјаvljеnih u tom pеriоdu, prеmа spоlnој strukturi više od 80 posto su оsоbе muškоg pоlа.

Iako je najveći broj pacijenata registrovan u dobi od 30 do 39 godina, dešava se da se bolest dijagnostifikuje i kod daleko starijih ljudi.

 

Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om

Njihove priče, bolest i tragični završeci ljudima su postali podsjetnik na to koliko ta bolest može biti opasna. Ovi povijesni velikani izgubili su bitku s AIDS-om i većina ih je umrla od bolesti koje su nastale kao komplikacija uzrokovana AIDS-om. Mnogi od njih sve do kraja nisu ni znali da nose virus u sebi.

 

1. Freddie Mercury

 

Freddie Mercury prva je svjetska zvijezda za koju je javno bilo poznato da je preminuo od posljedica AIDS-a. Umro je od upale pluća izazvane AIDS-om 1991. Imao je samo 45 godina. Samo nekoliko dana prije objavio je priopćenje o svojoj bolesti 

2. Liberace 

 

Ovaj umjetnik preminuo je od komplikacija izazvanih AIDS-om 1987. Nikad nije javno priznao da je gay, a čak je tužio jedan magazin kada su to napisali o njemu iako je njegova seksualna sklonost bila poznata. 

 

3. Eazy-E

Ovaj reper završio je na hitnoj zbog teškog napadaja nečega za što je on mislio da je astma. Dijagnosticirali su mu HIV i za manje od mjesec dana umro je od komplikacija izazvanih AIDS-om. 

 

4. Rock Hudson

Smatra se jednim od najboljih glumaca svih vremena. Bilo je poznato da je gay, ali nikad to nije priznao u javnosti. Objavio je da ima AIDS 1985., a umro je samo tri mjeseca poslije. 

5. Tom Fogerty

Gitarist benda Creedence Clearwater Revival umro je od AIDS-a 1990. nakon što je dobio HIV transfuzijom krvi. 

6. Anthony Perkins 

Najpoznatiji po svojoj ulozi u filmu Psycho, iako je do tada već bio nominiran za Tonyja i Oscara te osvojio Zlatni globus. Bilo je poznato da ima odnose i sa ženam i muškarcima. Umro je od upale pluća 1992. uzrokovane AIDS-om, a uz njega je bila supruga Berry Berenson i njihova dva sina. 

7. Brad Davis

Najpoznatiji je po svojoj ulozi u filmu Midnight Express. Bio je bivši ovisnik o drogama, a volio je i muškarce i žene i to je javno priznao. Saznao je da ima HIV 1985. no morao je to tajiti kako bi mogao nastaviti raditi i uzdržavati obitelj. Imao je suprugu i sina. Njegova udovica Susan Bluestein nastavila je raditi kao aktivist AIDS-a.

 8. Arthur Robert Ashe Jr. 

Svojevremeno je bio najbolji američki tensiač. Osvojio je tri Grand Slama čime se svrstava među najbolje tenisače iz SAD-a. Zarazio se virusom HIV-a najvjerojatnije transfuzijom krvi nakon druge operacije srca. Tu tajnu dugo su čuvali od javnosti ponajviše zbog svoje kćerke, koja je u vrijeme kada je to saznao, imala dvije godine. Preminuo je od upale pluća izazvane AIDS-om 1993. 

9. Ivica Vdović

Bubnjar grupe EKV bio je prva osoba registirana kao HIV pozitivna u bivšoj Jugoslaviji.

Umro je 1992. u 31. godini. 

 

10. Gia Carangi 

Jedna od supermodela svog vremena, kasnih 70 i ranih 80-ih, Gia je bila posvuda - na naslovnicama Voguea, Cosmopolitana i lice poznatih modnih kuća. Postala je ovisnica o heroinu i ubrzo je i njezina karijera počela odumirati. Kasnije se zarazila HIV-om i umrla od komplikacija uslijed AIDS-a sa samo 26. godina. 

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.