Poznati NBA trener osudio američku vladu: Lažima nas uvode u još jedan nepotreban rat

TRENER Golden State Warriorsa Steve Kerr nikad se nije ustručavao govoriti o svojim političkim mišljenjima i upozoravati na društvene i političke probleme u SAD-u pa nije mogao šutjeti ni nakon poteza američkih vlasti koji bi mogao rezultirati ratom.

BUKA portal / 05. Januar 2020

Na izravnu zapovijed predsjednika Donalda Trumpa u napadu dronom ubijen je general Kasem Sulejmani, najmoćniji iranski vojni zapovjednik, na što su iranske vlasti jučer najavile odmazdu i odmah napale nekoliko američkih baza na Bliskom istoku.

"Pence laže kao što su lagali Johnson, Nixon i Bush"

Kerru su posebno zasmetale laži dopredsjednika Mikea Pencea o Sulejmanijevoj uključenosti u napade 11. rujna, na što je upozorio već na društvenim mrežama.

"U životu sam naučio da ne treba vjerovati našoj vladi kad se radi o ratu. Johnson i Nixon lagali su o Vijetnamu, Bush i Cheney o postojanju oružja za masovno uništenje u Iraku, a sad Pence laže o sudjelovanju Irana i Sulejmanija u 9/11", napisao je Kerr, koji je kasnije još detaljnije o toj situaciji govorio novinarima.

"Najbolja podrška vojnicima bi bila da ih ni ne šaljemo u rat"

"Pratim sve što se događa u svijetu jer me to zanima. Brinem se da ćemo završiti u još jednom ratu. Koristim Twitter kako bih upozorio ljude da naprave domaću zadaću prije nego što svi slijepo počnemo mahati zastavama i uvalimo se u još jednu zbrku kao u Iraku. Prije tog rata sjećam se domoljubne groznice koja je preplavila NBA. Od tada radimo sjajan posao, podržavamo naše veterane, dovodimo ih na utakmice i častimo ovacijama, što u potpunosti podupirem. Ali još bi im veća potpora bila da se ne miješamo, ne šaljemo uopće vojnike u nepotrebne ratove koje ne možemo dobiti", rekao je Kerr pa podsjetio na povijesne činjenice.

"Kad govorimo o Vijetnamu ili Iraku, vlada je obmanjivala ljude. Činjenice nisu bile činjenice. Moramo biti oprezni kad nam nešto govore. Ako nas uvedu u još jedan rat, bit će posljedica za mnoge obitelji. Moramo razumjeti što se događa i podržati naše vojne snage tako što ćemo stvarati pritisak na vladu da učini pravu stvar", završio je Kerr.

Oca su mu ubili islamistički džihadisti

Legendarni šuter i trener oduševljava svojim pacifističkim stajalištima iako bi se moglo razumjeti i da ima neprijateljske stavove prema bliskoistočnoj regiji.

On je, naime, rođen u Libanonu i dobar dio djetinjstva proveo je na Bliskom istoku. Otac mu je radio kao predsjednik Američkog sveučilišta u Bejrutu kad su ga s dva metka u glavu ubili islamistički džihadisti.

Index.hr


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.