Pozorište nakon pandemije: Premijera predstave "Derviš i smrt" u septembru na tvrđavi Kastel

U Narodnom pozorištu Republike Srpske danas je održana konferencija za medije na kojoj su najavljeni dinamika i plan rada Pozorišta u narednom periodu.

BUKA/M.I.D. / 17. Juni 2020

 

Na konferenciji su govorili: Maja Dodig, direktorica nacionalnog teatra Srpske, Tanja Đaković, pomoćnica ministrice za kulturu u Vladi RS, Vladimir Đorđević, umjetnički direktor NPRS, i Dejan Projkovski, reditelj predstave „Derviš i smrt“.

Direktorica Narodnog pozorišta RS Maja Dodig je istakla dragocjen značaj saradnje Pozorišta sa medijima.

"Danas vam možemo saopštiti da nastavljamo sa realizacijom projekta po romanu Meše Selimovića Derviš i smrt. Radi se o izuzetno značajnom i obimnom projektu, a planirali smo da program obilježavanja devedeset godina postojanja Pozorišta počnemo u septembru i to drugog septembra premijerom predstave 'Derviš i smrt' na tvrđavi Kastel. Drugi septembar je inače jedan od značajnih datuma za Narodno pozorište RS, zato što je 2. septembra 1930. godine ban Milosavljević objavio ukaz o osnivanju Pozorišta. Naredni datum koji je značajan za nas je 23. septembar, kada smo planirali svečanu akademiju u prostorijama Pozorišta, jer je 23. septembra 1998. godine tadašnji predsjednik Vlade RS gospodin Milorad Dodik je donio odluku da se naziv Narodno pozorište Bosanske krajine, preimenuje u Narodno pozorište Republike Srpske, koje i danas sa ponosom nosi. Naredni značajan datum je 18. oktobar kada Pozorište proslavlja rođendan, i za kada je planirana premijera predstave „Zlatno doba“, autora Željka Stjepanovića koji je prvak drame naše pozorišne kuće. Ono što o samoj predstavi možemo da kažemo jeste da ona podrazumijeva istorijski kontekst i da nas vraća u period modernog razvoje grada Banje Luke i period nastanka samog Pozorišta", rekla je Maja Dodig.

 

 

Pomoćnica ministrice za kulturu Tanja Đaković je rekla da je izuzetno raduje vijest da Narodno pozorište Republike Srpske nastavlja sa radom nakon višemjesečne pauze izazvane pandemijom virusa korona.

"Posebno je značajna činjenica da je rad na izuzetno značajnom projektu, kao što je to predstva Derviš i smrt, nastavljen, jer su probe u toku, a posebna je novost da će predstava Derviš i smrt biti izvedena na otvorenom, što će biti pravo uživanje za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti u Banjaluci i Republici Srpskoj. Osvrćući se na period koji je iza nas, Đakovićeva je pohvalila našu pozorišnu kuću, ali i ostale ustanove kulture koje su našle način da putem digitalnih platformi nađu put do svoje publike u teškim vremenima, omogućavajući im da tako pobjegnu od straha i realnosti koja je bila veoma opterećujuća za sve nas", rekla je Tanja Đaković.

Umjetnički direktor NPRS Vladimir Đorđević je, osvrnuvši se na prethodni period u kojem je Pozorište emitovalo svoje predstave na Jutjub kanalu, izrazio nadu da je publika uživala u prikazanim predstavama, pogotovo ljudi koji nisu bili u prilici da gledaju neke od tih naslova. T

"Tu je svakako bilo zanimljivih predstava koje su nagrađivane na mnogobrojnim festivalima. Podsjećam da su glumci Pozorišta dolazili na scenu Petar Kočić gdje su snimani video-materijali u kojima su čitani poezija i proza, tako da smo se i na taj način družili sa našom vjernom publikom. Ono što bih najavio kao posebnu novost jeste Zvjezdani teatar u sklopu kojeg ćemo od 6. do 11. jula na krovu NPRS odigrati nekoliko naših predstava sa početkom u 21 čas. Ukoliko to vremenske prilike ne budu dozvolile, predstave će biti odigrane na Velikoj sceni, uz poštovanje svih odredaba kriznog štaba", istakao je Đorđević.

Govoreći o radu na predstavi „Derviš i smrt“, Vladimir Đorđević je naglasio da je u pitanju jedna velika predstave, veliki ansambl i veliki autorski tim koji stoji iza svega.

Reditelj predstave Dejan Projkovski je poznat po tome što je radio više značajnih predstava u regionu. Riječ je o čovjeku koji je radio predstave po djelima velikih pisaca, velike naslove u Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, rekao je Đorđević.

Dejan Projkovski, reditelj predstave „Derviš i smrt“, istakao je da pomenuta predstava i njen autor Meša Selimović pokazuju smisao postojanja naše civilizacije, uz Dostojevskog, Šekspira, muziku Baha, Mocarta i drugih.

"Projkovski je istakao da je presrećan što, ako Englezi igraju Šekspira u originalu, i mi možemo da igramo Selimovića u originalu, a to je zaista velika stvar, čast i odgovornost. Radeći predstavu u formi spektakla, mislim da se zaista trudimo da prenesmo taj svijet Meše Selimovića na scenu i tom prilikom pokušavamo da stvorimo jedan pozorišni jezik koji je adekvatan romanu. Mislim da na taj način stvaramo jednu vrlo interesantnu scensku estetiku, gdje igra jedan ogroman glumački ansambl i njihova igra je glavni adut koji manifestuje naš spektakl. Riječ je o jednom zaista produkcijski zahtjevnom projektu i  ja sam zahvalan Narodnom pozorištu RS što nam je dalo mogućnost da radimo Mešu Selimovića u ovakvom formatu", naglasio je Projkovski.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.