SAZNAJEMO Pravni tim za spas građana BiH od nuklearnog otpada zakazao?!

O radu pravnog tima koji je koji je oformljen u svrhu izrade strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine vezano za pitanja odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore ništa se ne zna.

Maja Isović Dobrijević / 02. August 2021

 

Naime, Pravni tim imenovan je 29. oktobra prošle godine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine tada je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo odluku o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore. Tada je donesena je i odluka o imenovanju Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Tada je rečeno da su ekspertni i pravni tim dužni svaka tri mjeseca, posredstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, izvještavati Vijeće ministara BiH o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti.

Slijedom ovih informacija kontaktirali smo Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH gdje nam je rečeno da se za rad o pravnom timu obratimo članovima pravnog tima ili ministrici za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenki Golić.

Iz Ministarastva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su nam da nemaju saznanja o trenutnim aktivnostima Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine vezano za pitanja odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, koji je formiran Odlukom Savjeta ministara BiH, i na osnovu iste odluke obavezan je svaka tri mjeseca putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izvještavati Savjet ministara o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti.

"Ministar Srebrenka Golić, kao član Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, zadužena za komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa Pravnim timom, u nekoliko navrata je tražila od predsjedavajućeg Pravnog tima Željka Boguta, inače sekretara Ministarstva pravde BiH, informacije o aktivnosti ovog tima, ali informacije nije dobila. Inače, navedenom odlukom administrativno-tehničku podršku u izvršenju zadataka Pravnom timu pruža Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine", rekli su za BUKU iz ovog ministarstva.

Mario Crnković iz Udruženja “Green team” Novi Grad rekao je da je krajnje nezadovoljan što Bosna i Hercegovina nije učinila niti jedan pravni iskorak korak u smjeru zaštite građana.

"Mi tehnički gledano imamo pravni tim koji je formiran još u oktobru prošle godine, ali na tom polju još uvjek nemamo nikakav konkretan rezultat. Svaki izgubljen dan je šansa manje za odbranu građana i rijeke Une, a svjedoci smo odnosa prema Trgovskoj gori kao da će ovaj slučaj trajati vječno. Neće trajati vječno i nemamo vremena za gubljenje - a ako pravni tim nije u stanju definisati pravne korake i strategiju, definisaće je građani na ulicama", rekao je za BUKU Crnković.

Na kraju nam ostaje da sačekamo i vidimo prve rezultate Pravnog tima nakon punih devet mjeseci od formiranja, iako smo prve rezultate trebali dobiti krajem januara ove godine.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.