Pravobraniteljica poručila djeci: "Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira"

"UČITE strane jezike i bježite glavom bez obzira, to bih mogla poručiti djeci", ustvrdila je danas aktualna pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić na saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport koji je glasovima opozicije Hrvatskom saboru predložio da prihvati pravobraniteljičino Izvješće o radu za prošlu godinu.

Buka / 29. Septembar 2017

 Milas Klarić, koja je na odlasku, nije se javila na natječaj za izbor pravobranitelja raspisan temeljem novog zakona, a prozvala je saborsku većinu da je na vladin prijedlog (novim zakonom) uništila neovisnu instituciju pravobranitelja.
Pravobranitelj za djecu u Hrvatskoj više nije neovisno tijelo, rekla je s puno gorčine pravobraniteljica i poručila da ne zavidi onome tko će je naslijediti.

Kad te vlast smijeni, znači da dobro radiš!

Kazala je i kako u ombdusmanskim krugovima vrijedi pravilo - kad te vlast smijeni, znači da dobro radiš!

O sadržaju samog Izvješća nije puno govorila, navela je da su ga zastupnici dobili prije šest mjeseci pa su ga imali vremena proučiti, da se ono, neovisno kako će se o njemu glasovati, neće promijeniti, kao ni činjenica da je stanje prava djece loše.

Sadržaj Izvješća godinama je (od 2003.) sličan, po njima se u svim vladama u pravilu ne napravi ništa, osim što poneka struktura odluči napraviti presedan, uništiti neovisnu instituciju, diskriminirati djecu i pogoršati im položaj, rekla je Milas Klarić navodeći i kako u civiliziranim državama, "što Hrvatska nije", nema glasovanja o Izvješću. Kod nas, pak, ono služi da se smijeni pravobranitelj koji ne odgovara vladajućoj strukturi, ustvrdila je Milas Klarić.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.