Predsjednik CIK-a za BUKU: Izbori u Prijedoru moraju biti održani u naredna tri mjeseca

Nakon što su u medijima objavljene kompromitirajuće fotografije gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića predsjednik SNSD-a, stranke iz koje je Pavlović i izabran na ovu funkciju, Milorad Dodik zatražio je njegovu ostavku.

Slađan Tomić / 07. Oktobar 2021

 Pavlović je ranije tokom dana to i učinio.

"Kao nosilac javne funkcije i prvi čovjek grada Prijedora, snosim odgovornost da svoje sugrađane, ali i širu javnost izvještavam o poslu koji obavljam, baš kao i o privatnom životu ukoliko on utječe na dobrobit zajednice u čijoj sam službi. Kako javni progon mene kao čovjeka raznim spinovima, vrijeđanjima, omalovažavanjima, koja su se posljednjih dana u pojedinim medijima pojavila, mogu da uzdrmaju odnose povjerenja koje sa građanima Prijedora gradim od stupanja na funkciju, ovim putem obavještavam javnost da prihvatam prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika", rekao je danas Pavlović.

Podsjetimo,  novinar Slobodan Vasković prvi je objavio fotografije Pavlovića na kojima se vidi kako pije veliku količinu tableta i povraća.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar za BUKU objašnjava procedure nakon Pavlovićeve ostavke.

“Člankom 1.10 stavak 1. točka 1) Izbornog zakona propisano je da mandat izabranom članu tijela vlasti ( pa i gradonačelniku) prestaje mandat Prije isteka vremena na koje je izabran danom podnošenja ostavke. Središnje izborno povjerenstvo raspisuje potom prijevremene izbore za tu funkciju koji moraju biti održani u roku od 90 dana. Mandat izabranom gradonačelniku na prijevremenim izborima tad traje do vremena do kad bi trajao mandat gradonačelniku koji je izabran na redovnim izborima a koji je dao ostavku”, kazao je Bakalar za BUKU.

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.