„Predsjedništvo BiH i MIP kupuju po devet novih automobila za 635.000, odnosno 500.000 KM. Za istu svrhu Parlament BiH izdvaja takođe 500.000 KM"

„Predloženi budžet zajedničkih institucija BiH za tekuću godinu je za čak 31 milion viši u odnosu na prethodnu, vrlo neosjetljiv na ekonomsko stanje u BiH i odražava bahatost predlagača“, rekla je Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu

BUKA portal / 07. Juli 2021

 

Pekićeva kaže da su sredstva za kupovine automobila, „kapitalne investicije“ za kupovinu namještaja, povećanja broja zaposlenih enormno povećana: 

„Predsjedništvo BiH i Ministarstvo inostranih poslova kupuju po devet novih automobila za 635.000, odnosno 500.000 KM. Za istu svrhu Parlament BiH izdvaja takođe 500.000 KM, a Generalni sekretarijat 360.000 KM. Na sve to, putni troškovi za Parlament BiH su uvećani za 46%, a za Predsjedništvo za čak 100%“, kaže Pekićeva. 

Pekićeva dodaje da je predviđena i budžetska rezerva u iznosu od 17,3 miliona za borbu protiv virusa korona: 

„Dosadašnji rezultati institucija BiH u upravljanju krize izazvane virusom korona su, blago rečeno, razočaravajući. I dalje ostaje nejasno kako će se koristiti predviđena budžetska rezerva, jer bi bilo realnije da je dodijeljena entitetima u čijim nadležnostima je zdravstvo. Međutim, praksa u posljednje dvije godine je pokazala da vlast predvođena SNSD-om i njihovim koalicionim partnerima konstantno povećavajući budžet za nivo BiH zapravo radi na ispunjavanju cilja jačanja institucija BiH“, zaključuje Pekićeva. 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.