Predstavljamo vam NAJSKUPLJU ŠUNKU na svijetu

Najskuplja šunka na svijetu se zove Huelva i nedavno je njena cijena dostigla 4.100 evra po komadu. Čovjek koji je lansirao ovu šunku je Katalonac Edvardo Donato iz Kortagane. Edvardo već 26 godina uspijeva da proizvodi šunku koju pravi od jedinstvene sorte svinja po nazivu Iberijski Jabugo, vrste koja je već dugo pred istrijebljenjem.

blic / 08. Mart 2016

On godišnje uspije da proda 80 šunki od sorte koja u ovom trenutku broji nešto više od sto komada na cijelom svijetu. Edvardo odbija da bude klasifikovan kao čovjek koji prodaje najskuplju šunku na svijetu, više bi mu prijalo da njegovu šunku nazivaju najvrjednijom, jer su za njenu proizvodnju bile potrebne decenije strpljenja, strasti i zadovaljstva.

Jabugo je čista sorta iberijske svinje izuzetno podložna svinjskoj groznici. Samo mali broj proizvođača se odluči za njeno uzgajanje i prije se odlučuju za prodaju mesa najpoznatije podvrste ove svinje Jamon de Huelva kojih ukupno ima registrovanih 22.559 komada.

Razlog zbog koga su farmeri zanemarili proizvodnju šarenih Jabugo svinja je zabrinutost zbog njihovog sporijeg rasta, a ponekad papcima životinja nedostaje pigment koji predstavlja zaštitni znak iberijske šunke.

Donatove Jabugo svinje su strogo ekološki odgajane trčeći između pašnjaka, vodopada i hrastovih šuma, hraneći se samo hrastovom korom i aromatičnim biljkama. Svakoj svinji iz ove sorte potrebno je najmanje tri godine da dostigne odgovarajuću kilažu.

Da bi šunka sazrela potrebno je i do šest godina. Tako da od rođenja praseta, pa do finalnog proizvoda, šunke, potrebno je da prođe čak deset godina. Na pitanje zbog čega ne proizvodi više šunke Donato je odgovorio da je njegova obaveza prema okolini podrazumijeva limitiranu proizvodnju. On dodaje da je svojim svinjama obezbijedio zdravlje, zadovoljstvo i sačuvao ih od istrijebljenja.

Edvardo živi i radi u Maladuu gdje mu se prije šest godina pridružila i kćerka Marta. Oni zajedno vode posao uz sporadičnu komšijsku pomoć. Za njihove šunke stižu narudžbine iz Francuske, Belgije, Njemačke, Austrije, ali i iz Madrida , Barselone i Marbelje. Ovoj listi su se nedavno pridružili Luksemburg i Hong Kong.

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.