Premijerka Novog Zelanda u dvije minute nabrojala uspjehe svoje vlade u protekle dvije godine, a spisak je nevjerovatan! (VIDEO)

Dvije godine od formiranja vlade, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern dobila je od svog tima izazov da protekle dvije godine sumira u dvije minute.

M.P. / 05. Novembar 2019

Printscreen

 

Odgovarajući na izazov, Ardern je u nešto više od dvije minute pobrojala neke od najvećih uspjeha svoje vlade, a video je odmah postao viralan. 

Svjesna da nema mnogo vremena, Ardern počinje brzo nabrajati postignuća, a lista je zaista impozantna. 

Već u prvih 30 sekundi saznajemo da je u protekle dvije godine vlada Novog Zelanda otvorila 92,000 radnih mjesta, izgradila više od 2200 društvenih stanova, zasadili 140 miliona drveća, unaprijedili liječenje karcinoma nabavkom većeg broja aparata za radijaciju i lijekova, povećali minimalnu platu, izgradili više učionica u školama za 100,000 učenika, smanjili nezaposlenost na najnižu stopu u 11 godina... Ali tu se spisak ne završava, Ardern nastavlja još minutu i po bez pauze.


"Zabranili smo ofšor spekulante, osnovali agenciju za liječenje karcinoma, ozbiljno se bavimo mentalnim zdravljem sa klinikama, ljekarima i savjetnicima za mentalno zdravlje širom zemlje, ostvarili smo najveći porast plata u 10 godina, pomogli smo 1 milion Novozelanđana da plate račune za struju, povećali smo prihode za 384 000 porodica, povećali izdavanja za škole tako da roditelji ne moraju da daju donacije, prekidamo lanac nasilja u porodici većim izdvajanjem, učinili smo autoputeve bezbjednijim, zabranili smo upotrebu jednokratnih plastičnih kesa, započeli čišćenje rijeka i jezera, uveli smo program besplatnih ručkova u školama, povećali smo plate nastavnicima, medicinskim sestrama i policijskim službenicima, produžili smo plaćeno roditeljsko odsustvo, započeli smo renoviranje starih bolnica, izbavili smo 50 000 do 70 000 djece iz siromaštva, zabranili smo pušenje u automobilima sa djecom,  dali smo porodicama dodatnih 3000 dolara za prvu godinu života djeteta,  povećali smo izdvajanja za vazdušnu hitnu pomoć..."
 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.