Preminuo britanski glumac Albert Fini

Albert Fini koji je imao reputaciju vodećeg glumca britanskog novog talasa, početkom 60-tih, umro je u 82 godini nakon kratke bolesti, objavila je njegova porodica.

BUKA portal / 08. Februar 2019

 

Slavnom glumcu je otkriven rak bubrega u maju 2011. godine. Gardijan prenosi da je Fini umro od infekcije pluća u bolnici nedaleko od Londona.

Njegova supruga Pen i sin Simon bili su pored njega.

Tokom karijere bio je pet puta nominovan za Oskara ali ga nikada nije dobio.

Rođen je u Salfordu 1936. godine, u porodici koja je pripadala, kako je on sam znao da kaže, “nižoj srednjoj klasi”. Nakon gimnazije upisuje Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti,u istoj klasi sa Piterom O’Tulom i Alanom Bejtsom.

Film u kojem je glumio Tom Džonsa doveo je do ekspanzije britanske kinematografije, posebno u SAD gde je postao hit u SAD. Film je osvojio četiri Oskara, ali je Finiju Oskar izmakao. Još jedan film “Pod vulkanom”, adaptacija Malcolma Lovrija donio mu je nominaciju za Oskara.

Glumio je u televizijskim dramama, među kojima je uloga Vinstona Čerčila u “Nadolazećoj oluji” iz 2002. godine, koji je dobio Zlatnu Baftu, Zlatni Globus i Emi.

Nastupao je i u pozorištu

Njegova posljednja značajna uloga bila je u filmu o Džejms Bondu iz 2012. godine.

Finni je dva puta odbio zvanična priznanja - CBE 1980, i orden viteštva 2000. godine.

Ženio se tri puta. Prije supruge Peni koja je bila turistički agent, Fini je bio u braku sa glumicama Džejn Venham i Anuk Alme.

Preuzeto sa B 92


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.