PREOKRET U BRODU Nema otkaza, nema proizvodnje, nema remonta...

Šta su Rusi rekli radnicima rafinerija u Brodu i Modriči?

T.Čalić / 12. Februar 2020

 

Rafinerija nafte u Brodu, koja je prije godinu dana obustavila proizvodnju, ove godine neće ostati bez 136 zaposlenih, koji su proglašeni tehnološkim viškom. Odlučio je ovo vlasnik Rafinerije – ruska kompanija „Zarubežnjeft“.

To je donekle smirilo radnike u Brodu, ali ostala je bojazan kod svakog ko je trebao biti proglašen tehnološkim viškom, da je ovo samo odgađanje neminovnog, jer od obećanja da će početkom 2020. godine biti osposobljeno postrojenje 05, koje je uništeno u havariji prošle godine, te da će se tada nastaviti sa proizvodnjom nafte, za sada nema ništa. Nema ništa ni od strateškog partnera koji bi omogućio povećanje kapaciteta prerade.

“Neće biti odluke o tehnološkom višku za 2020. godinu. To je donekle smirilo radnike u Brodu, sada treba čekati da vidimo šta će biti dalje”, rekao je za BUKU Đorđe Cvjetković, predsjednik Sindikata Rafinerije Brod. Naglasio je da, iako se rade određeni sanacioni radovi, generalni remont nije počeo, niti se zna kada bi trebalo da počne.

Dodao je da je iz razgovora vođenih sa predstavnicima preduzeća jasno da oni nisu odustali od sanacije Rafinerije Brod i pored trenutnog stanja njenih kapaciteta. 

“Međutim, ono što smo mogli čuti na sastancima na kojima smo prisustvovali jeste da predstavnici firme imaju problem plasmana gotovih proizvoda, pronalaska strateškog partnera, tako da smo zbog tih stvari zabrinuti za dalju sudbinu radnika i za rad Rafinerije”, istakao je Cvjetković.

U Rafineriji ulja Modriča još uvijek ne znaju da li će i ovdje biti obustavljeno otpuštanje radnika.

“Zvaničnih informacija nemamo, ima nekih špekulacija, ali ne bih o njima, jer se sutra sve to može izmijeniti. Situacija kod nas je takva da je sada otvoreno 7 novih radnih mjesta, tako da 17 radnika koju su ove godine proglašeni tehnološkim viškom mogu konkuristi na ove poslove ako žele. Prošle godine tehnološkim viškom su proglašena 22 radnika. Nadalje, sve je isto kao i godinu dana ranije - proizvodnja nije povećana i nema nikakvih najava kada bi se ta situacija mogla promijeniti”, rekao je za BUKU Zlatko Tanasić, predsjednik Sindikata Rafinerije ulja Modriča.

Situaciju sa odustajanjem od otkaza radnicima prokomentarisao je i narodni poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, Davor Šešić. Prema njegovom mišljenju, ova odluka nije ništa drugo već prolongiranje problema, obzirom da je u pitanju izborna godina.

“Prioritet je riješiti Elektroprivredu, isto kao što se ranije desilo sa Mtelom, napuniti budžet, fiktivno povećati određena socijalna davanja i to ostaviti da se riješi za neizbornu godinu, recimo 2021. Trebalo je ranije voditi računa o Rafineriji Brod, o njihovom poslovanju, a na kraju krajeva, mi još ne znamo ko je odgovoran ni za eksploziju koja se tamo desila, o tome nikada nismo dobili nikakvo obavještenje od nadležnih institucija”, zaključio je Šešić.

Na kraju 2018. godine Rafinerija nafte u Brodu imala je akumulirani gubitak u iznosu od 622,3 miliona maraka, dok je Rafinerija ulja Modriča  u devet meseci prošle godine prikazala neto gubitak od 2,3 miliona konvertibilnih maraka, dok je u istom periodu godinu dana ranije imala neto dobit od oko 2,4 miliona KM.

Kao jedan od razloga ovog drastičnog pada navodi se upravo prestanak rada nove linije u modričkoj rafineriji. 

U Rafineriji ulja u Modriči prosječna plata je oko 900 KM, a u Rafineriji nafte u Brodu je nešto viša, 920 - 930 maraka.
 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.