Pres konferencija u Splitu: Djeca su i dalje životno ugrožena, uzrok vjerojatno ugljični monoksid

Uživo iz Splita

BUKA portal / 14. August 2019

"Djevojčica i dječak su i dale životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, i dalje su na respiratoru, intenzivno liječenje se nastavlja. Prema pristiglim nalazima povišena je razina karboksihemoglobina što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida", rekla je liječnica Polić. Nešto kasnije na upit novinara o visini karboksihemoglobina rekla je kako te vrijednosti nisu "životno opasne". "Pri dolasku također te vrijednosti nisu bile toliko visoke da bi ugzorile život", rekla je. No, postavlja se pitanje koliko je bila vrijednost prije dolaska u bolnicu jer s vremenom razina karboksihemoglobina pada.

"Ishod je neizvjestan"

"Kad je netko životno ugrožen, onda znači da je ishod neizvjestan", dodala je na upit novinara koliko je stanje opasno.

"Troje bolesnika, majka djece koja je imala najteži kliničku sliku, njeno stanje danas je bolje, no to je daleko od dobroga. Ovo drugo dvoje, od kojih je jedan i liječnik, ujedno i gradonačelnik tog gradića odakle potječu, su bolje, oni su bili praktički u dnevnoj bolnici, ali će sutra doći ponoviti nalaze", rekao je Dolić.

"Na osnovu svih parametara koje imamo možemo s velikom sigurnošću reći da se ne radi ni o kakvom trovanju hranom", rekao je liječnik Srzić.

Zbog trovanja čiji uzrok još nije poznat, u utorak je na brodu kod Hvara umro jedan talijanski državljanin, o čemu je obaviještena policija, a još pet osoba s istog broda, od čega dvoje djece i troje odraslih, hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC. Dvoje djece u dobi od pet i 14 godina su u vrlo teškom zdravstvenom stanju.

 

 

 

Index


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.