Press konferencija Vlade KS zbog enormnog zagađenja vazduha

Vlada KS najavila je za petak u pauzi zasjedanja press konferenciju zbog enormnog zagađenja zraka u kojem se građani Sarajeva već danima guše.

BUKA portal / 17. Januar 2020

 

Visoke koncentracije zagađujućih čestica u zraku PM10 i PM2,5 utječu na zdravlje stanovništva. Povećan je broj oboljelih od respiratornih bolesti.

Posebno su ugrožene kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima kojima se preporučuje ostanak u zatvorenom prostoru.

Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je da provodi kontrole na terenu.

"Što se tiče Kantona Sarajevo, inspektori federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata izvršili su u prethodnim danima nadzor gotovo svih operatora iz svoje nadležnosti na području Kantona Sarajevo. Izvršen je nadzor 15 kotlovnica KJKP "Toplane“ Sarajevo, koje kao gorivo koriste zemni gas.Veliki broj operatora kao što su kamenolomi, asfaltne baze, betonare i slično u ovom periodu ne rade ili rade bitno smanjenim kapacitetom. Utvrđeno je da su svi ostali operatori upoznati s epizodom i primjenjuju preventivne mjere za smanjenje utjecaja na kvalitet zraka", saopćeno je.

Na press konferenciji će se obratiti premijer KS Edin Forto i ministri u Vladi KS.

NAP


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.