Prije godinu dana tajlandski dječaci upali su u pećinu. Ne smiju pričati o tome

Fudbalski tim sastavljen od uglavnom siromašnih tinejdžera ušao je prije godinu dana u turističku pećinu na sjeveru Tajlanda u pratnji svojeg trenera.

BUKA portal / 24. Juni 2019

Izašli su 18 dana kasnije nakon složene operacije spašavanja koju je pratio cijeli svijet. 

Većina od dvanaestorice dječaka i danas živi u siromašnom gradu Mae Saiju u koji nekoć nije zalazio nitko, a danas vrvi turistima željnih selfieja. 

Oni i dalje igraju fudbal, trenira ih isti trener i žive u istim priprostim kućama sa svojim porodicama. 

Njihovi životi su ipak skrenuli neočekivanim smjerom. Nakon spašavanja su potpisali filmski ugovor s Netflixom, proputovali svijet, a njihova priča je već dobila i knjiški oblik i nekoliko dokumentarnih filmova. 

No o svojoj dramatičnoj avanturi ne smiju pričati zbog ekskluzivnih ugovora koji im zabranjuju kontakte s novinarima.

Dječaci su krenuli na izlet u pećinu 23. juna 2018., ali su za njima krenule i podzemne vode, posljedica obilnih sezonskih kiša, i poplavile podzemni kompleks.  

Strahovalo se da su svi mrtvi dok dvojica britanskih ronilaca nisu 2. jula svladala niz uskih poplavljenih puteva i koridora i pronašla ih žive, zatočene u povišenoj odaji otprilike četiri kilometra od ulaza. 

Nakon dramatične utrke s vremenom zbog straha od novih poplava, svi dječaci spašeni su do 10. jula i postali su svjetske zvijezde. 

Njihovi prijatelji iz školskih klupa kažu da ih to nije nimalo promijenilo. Danas igraju fudbal za novi klub Ekkapol, koji je u međuvremenu osnovao njihov trener Ek, kako ga svi zovu. 

Dok vodi treninge, Ek se smiješi novinarima u posjetu, ali vezan ugovorom s Netflixom ne smije im ništa reći.

Oni koji ga poznaju kažu da je oduševljen što je konačno ispunio san da vodi vlastitu fudbalsku školu. 

"Nakon što se oluja stišala, ovo je za njega novi život", kaže pomoćni trener Noppadol Kanthavong. 

Koliko su dječaci i trener dobili za ekskluzivne ugovore s Netflixom, nije poznato, ali kruže glasine da se radi o 100.000 dolara po osobi. 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.