Prijedlog programa reformi BiH 2021. u SM BiH: Predlagač Komisija za saradnju sa NATO-om BiH. Opozicija tvrdi-Dodik je pogazio zaključke NSRS

Savjet ministara Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo razmatrati Prijedlog programa reformi Bosne i Hercegovine 2021., sa Prijedlogom odluke o usvajanju programa reformi BiH 2021., čiji je predlagač Komisija za saradnju sa NATO-om

FENA / BUKA / 04. Novembar 2021

 

Radi se o sjednici Savjeta ministara BiH koja je bila zakazana za 29. jul, ali je tada odgođena po nalogu Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara trebalo bi razmatrati i Nacrt prijedloga programa javnih investicija/ razvojno-investicijski program institucija BiH 2022. – 2024. godine.

Predviđeno je i razmatranje Informacije o IPA 2021. državnom programu za Bosnu i Hercegovinu u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći 2021. – 2027. (IPA III).

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o stanju u oblasti nadzora nad tržištem neprehrambenih proizvoda u BiH za 2020. godinu.

Trebala bi biti razmatrana i Lista 14 najuspješnijih kandidata za članove Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ad hoc komisija Parlamentarne skupštine BiH za provođenje postupka imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Iz opozicije sazvanu sjednicu Savjeta ministara nazivaju gaženjem zaključaka narodne skupštine RS o neučestvovanju u institucijama Bosne i Hercegovine

"Ako se održi sjednica Savjeta ministara BiH, koja je prvobitno bila zakazana krajem jula i odgođena po nalogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, nakon nametanja Inckovog zakona, govori samo jedno: očigledno je postignuta neka nagodba, pale su maske, a SNSD se povlači iz zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske" rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Borenović kaže da je učestvovanje u odlučivanju Savjeta ministara BiH i po jednoj, a ne po pedeset tačaka koliko ih ima na dnevnom redu, direktno kršenje zaključaka parlamenta Srpske od strane SNSD-a: 

" Ovo je prevara najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, samim tim i izdaja njenih građana. Učešće u odlučivanju u Savjetu ministara bez stvorenih preduslova kao što je povlačenje nametnutog zakona je i potvrđivanje spornog tzv. Inckovog zakona. To jasno ukazuje i da je sve rađeno u dogovoru sa dobrim Dodikovim prijateljem Inkcom, koji je njemu i njegovim BH koalicionim partnerima dao priliku za haos u kojem se oni jedino i snalaze. Ako se sjednica održi, od velikih patriotskih priča nema ništa, jer ipak im je važnije dati saglasnost za zapošljavanja, uhljebljavanja i trošenje narodnih para i novi godišnji NATO program, rekao je Borenović"

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.