PRIJETNJE SMRĆU MILORADU DODIKU O preduzetim mjerama SIPA obavijestila Tužilaštvo BiH

Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH danas je rečeno da su preduzeli potrebne mjere na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u vezi sa prijetnjama smrću srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku

BUKA portal / 19. August 2019

 

Iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH danas je rečeno da su preduzeli potrebne mjere na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u vezi sa prijetnjama smrću srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku izrečenim u komentarima na portalu BN televizije i o preduzetim mjerama obavijestila Tužilaštvo BiH.

Iz SIPA podsjećaju da su 30. jula primili informaciju MUPRepublike Srpske kojom su obaviješteni o članku objavljenom na portalu BN televizije i komentaru sa prijetećim sadržajem koji je upućen članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku od NN lica pod pseudonimom “Romanija”, nakon čega su preduzete potrebne mjere i radnje na utvrđivanju svih relevantnih činjenica o ovoj informaciji.

– O svim preduzetim mjerama i radnjama policijskih službenika u vezi sa ovim, SIPA je 1. avgusta obavijestila Tužilaštvo BiH – navodi se u odgovoru SIPA na pitanje Srne u kojoj je fazi istraga o prijetnjama smrću koje su 23. jula, posredstvom portala BN televizije, upućene srpskom članu Predsjedništva.

Iz SIPA dodaju da nastavljaju aktivnosti na utvrđivanju svih relevantnih činjenica u konkretnom slučaju, ali da, radi zaštite preduzetih i planiranih mjera i radnji, ne mogu otkriti više detalja.

MUP Republike Srpske je odmah preduzeo mjere nakon što su 23. jula na portalu BN televizije objavljeni komentari u kojima je Dodiku prijećeno smrću, te o tome obavijestio i SIPA, u čijoj je direktnoj nadležnosti ovaj slučaj.

Na ovom portalu ispod jednog teksta postavljen je prijeteći komentar koji su administratori kasnije uklonili.

Među njima je bio i komentar autora pod pseudonimom “Romanija” sljedećeg sadržaja: “Vukane kapu ti skidam. Da ti Bog podari zdravlje i dug život. Malo je tako poštenih ljudi. A Dodika jedino metak može skinuti sa čela Republike Srpske i napaćenog naroda. Molim Boga da se neko nađe i da ga upuca da čitav narod oslobodi okova i lanaca. Nema druge, izgleda”.

Tek nakon što su objavljeni tekstovi o upućenim prijetnjama Dodiku, ovaj komentar je izbrisan sa portala BN televizije, ali je nastavljena istraga kako bi bilo utvrđeno ko je autor komentara.

Interesantno je da se povodom prijetnji srpskom članu Predsjedništva BiH posredstvom portala BN televizije nije oglasilo nijedno udruženje novinara u BiH.

I dok je Srna iz SIPA danima čekala osnovne informacije o istrazi u vezi sa prijetnjama Dodiku, policija Srbije je za samo 24 časa otkrila Šapčanku koja je preko Tvitera prijetila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te joj određen jednomjesečni pritvor.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.