Prilog raspravi o tri prsta

Posljednjih godina uobičajeni srpski pozdrav pobjedi ili nekom uspjehu su tri visoko podignuta i raširena prsta (palac, kažiprst i srednji prst) desne ruke. Ako upitate bilo kojeg Srbina od kada se ovaj pozdrav koristi među Srbima, najčešći odgovor će biti: oduvijek.

Peščanik / 25. Novembar 2013

Međutim, istina je malo drugačija. Niti na jednom dokumentu koji potječe iz perioda prije Drugog svjetskog rata ne postoji ni slovo zapisa o upotrebi simbola “tri prsta”.

Kad se prelistaju dokumenta iz Drugog svjetskog rata za očekivati je da će se ovakav pozdrav vidjeti na slikama pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta čiji ga “nasljednici” najviše koriste. Međutim, na nečije razočarenje, ne postoji niti jedna slika koja prikazuje Srbe sa tri podignuta i raširena prsta. Postoji nešto slično, ali to nije taj simbol. Ali zato, na nečije veliko iznenađenje, postoje brojne slike koje prikazuju hrvatske domobrane i ustaše kako pred rimokatoličkim svećenikom polažu zakletvu “poglavniku” sa tri raširena prsta desne ruke. 

 


Prisega hrvatskih Domobrana podizanjem tri prsta

 

Prisega Hrvata iz SS Handžar divizije podizanjem tri prsta. Muslimani, pripadnici iste vojne formacije prisežu desnom rukom preko prsa.

Međutim, ni ustaše nisu bili suviše originalni; ovaj simbol preuzeli su od njemačkih SS jedinica.

 

 

Prisega njemačkih nacista podizanjem tri prsta

Kopirajući SS-ovce, ovu zakletvu, osim ustaša, preuzeli su i ostali fašisti i nacisti širom Europe.

 

 

Prisega danskih nacista podizanjem tri prsta

 

 

Pregled prisega raznih nacističkih formacija toko 2. Svjetskog rata

Ako netko danas u Hrvatskoj na bilo kojem sportskom takmičenju podigne tri prsta dobit će (u najboljem slučaju) razbijen nos. Međutim, nekada su u Zagrebu bila visoko cijenjena tri podignuta prsta.

 

Prisega Vlade NDH na čelu sa poglavnikom Antom Pavelićem

 

 

Naslovna stranica glasila hrvatskog ustaškog pokreta "Hrvatski narod" koji izvještava sa prisege prve državne Vlade NDH. Na slici: Poglavnik Ante Pavelić dok čita tekst prisege, naravno sa podignuta tri prsta...

 

Peščanik.net

 

 


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.