Priznanje Zadužbine Petar Kočić: "Pero" Mićeviću

Priznanje "Kočićevo pero" za proljeće 2013. pripalo je književniku Kolji Mićeviću za knjigu "Lirska istorija muzike - od Pitagore do Baha", u izdanju "Službenog glasnika" iz Beograda.

BUKA / 14. Mart 2013

Ovu nagradu Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi. O dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Nikola Vukolić, predsjednik, i članovi Miljenko Jergović, Mileta Aćimović Ivkov, Vladan Matijević i Mladen Vesković, pišu Nezavisne novine.

Pisac u djelu govori o poznatim i priznatim autorima, onima koji su još u svome vremenu predstavljali orijentir na stvaralačkom horizontu, ali i onim zaboravljenim pa čak i sasvim presušenim koje je on, u svojoj neumornoj potrazi, otkrio i objelodanio svijetu.

"Prevodilac i pjesnik, poznavalac jezika, putnik kroz poeziju i vrijeme, Mićević je, svojim sedefnim uhom hvatao odjeke, strujanje muzičke klepsidre postojanja, trajanja i prolaznosti i preciznim perom, riječju odsječnom i zvonkom kao udar čekića po nakovnju, bilježio sve ono što je doprlo iz prošlosti i što bi trebalo jednog dana postati zaostavština za budućnost", smatra Vukolić.

Prema njegovim riječima, Mićević je pošao od početka ljudskog pamćenja, od mitskog pjevača Orfeja, koji je sam, sa svojom lirom i svojom umjetnošću, krenuo da iz zagrljaja vječne tame spasi Euridiku, koja je bila ne samo njegova ljubav nego i izvor kreativne inspiracije.

Mićeviću će nagrada biti uručena 29. marta u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.