Pročitajte ko su najveći dužnici za poreze i doprinose: Duguju blizu 150 miliona maraka

Zdravstvo u Republici Srpskoj svakodnevno tone, dok dugovanja rastu.

Tatjana Čalić / 03. August 2018

Potvrđuje to i poražavajuća statistika dužnika Poreske uprave RS. Tako su zaključno sa  30. junom, upravo zdravstveni centri lideri po dugovima za poreze i doprinose -duguju oko 149,3 miliona maraka.

Prednjači banjalučki Klinički centar sa dugom od  48,2 miliona KM.

 

1.

JZU Univerzitetski klinički centar, Banja Luka         

48,2 miliona KM

2.

Klinički centar i Bolnica , Istočno Sarajevo

37,4 miliona KM

3.

JZU Bolnica "Sveti apostol Luka", Doboj

17 miliona KM

4.

JZU Bolnica Gradiška

12,1 milion KM

5.

JZU I Bolnica Foča

11,8 miliona KM

6.

JZU Bolnica Bijeljina

7,7 miliona KM

7.

JZU i Bolnica Trebinje

7,1 miliona KM

8.

JZU Bolnica Prijedor

4,4 miliona KM

9.

Dom zdravlja Bileća

2 miliona KM

10.

Opšta bolnica Nevesinje

  1,6 miliona KM 

 
 

Krivične prijave
 
Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske zbog ogromnih dugovanja još krajem jula prošle godine podnio je podnio tri krivične prijave protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Banja Luci i direktora bolnica u Istočnom Sarajevu I Doboju, a za koje do sada od nadležnih tužilaštava nije dobio obavještenja o statusu ovih krivičnih prijava. U martu ove godine podnešeno je još 36 krivičnih prijava protiv direktora javnih zdravstvenih ustanova, bolnica i domova zdravlja, a zbog osnova sumnje da su imenovani kao odgovorna lica izvršili krivična djela protiv prava po osnovu rada,odnosno utaju poreza i doprinosa koja su utvrđena Krivičnim zakonikom Republike Srpske.
 
Uz krivične prijave, kako navode u Sindikatu , dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obaveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, da je Fond izvršio sve obaveze po osnovu do sada zaključenih ugovora o finansiranju navedenih javnih zdravstvenih ustanova, a što dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna finansijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa. 
 
“Za milionska dugovanja neko mora odgovarati jer ovo predstavlja zloupotrebu zakonskih ovlaštenja direktora ustanova koje  nisu izmirile svoje obaveze, a ujedno pokazuje koliko je Vladi RS stalo da zdravstveni sistem u RS zakonito funkcioniše”, istakao je ranije ove godine za Buku Miodrag  Femić, predsjednik Sindikata.  Upravo Vladu RS, kao osnivača većine zdravstvenih ustanova, te resornog ministra i direktora FZO, smatra najodgovornijim za trenutno stanje u zdravstvu.
 
Prema podacima Fonda PIO RS ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, samo po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje su na dan 31.12.2017. godine iznosila 121.286.475 KM i ista su bila veća za 17.852.309 KM u odnosu na dugovanja prema ovom Fondu na dan 31.12.2016.godine, kada su iznosila 103.434.166 KM
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.