PROĐE 100 DANA Prečešljali smo premijerova obećanja! Ovo su rezultati rada Vlade RS: Do sada, slabo i bez vizije

Prošlo je 100 dana otkad je Radovan Višković zasjeo na čelo Vlade Republike Srpske. Ovaj period je obilježilo mnogo priče, a malo rada.

Milovan Matić / 21. Mart 2019

Tog 17. decembra prošle godine, Višković je stao za govornicu Narodne skupštine i počeo svoje izlaganje uvodnim pozdravima:


"Poštovana predsjednice Republike Srpske, poštovani potpredsjednici Republike Srpske, poštovani predsjedniče Narodne skupštine Republike Srpske", i tako redom.

A onda je zatražio podršku poslanika:

“Dozvolite mi, prije svega, da kažem da je zaista velika čast i privilegija, ali i još veća odgovornost stajati u ovom cijenjenom domu i tražiti podršku od vas, uvaženih narodnih poslanika, za sastav nove Vlade Republike Srpske i njen program rada u nastupajućem četvorogodišnjem periodu.”

Podršku je dobio, kako za odabrane ministre, tako i za program Vlade, koji je i tog dana kad ga je Višković čitao izgledao neuvjerljiv, bez vizije, nimalo konkretan i prilično šupalj.

Da je tako, najbolje pokazuje prvih 100 dana rada Vlade, za koju su mnogi, čim su vidjeli predložene ministre, rekli da je ovo možda i najgori sastav Vlade u istoriji RS. Sklepana sa štapa i kanapa, sa ministrima kratkog dometa, ova Vlada je opravdala svoju reputaciju za prvih 100 dana.

A šta su to Višković i njegovi ministri uradili, odnosno nisu uradili, provjerili smo češljajući premijerov ekspoze, u kome je pomalo neodređeno nabrajao svoje planove za Republiku Srpsku. 


Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede

 •  smanjenje opterećenja privrede (neispunjeno)
 •  siva ekonomija (neispunjeno)
 • reforma Inspektorata (neispunjeno)
 • jednostavniji sistem fiskalizacije (neispunjeno)
 • oporezivanje dividende i zaustavljanje isplate plate na crno (neispunjeno)
 • nova uloga IRB-a (neispunjeno)
 • stvaranje uslova za nagrađivanje radnika kroz učešće u vlasništvu privrednih društava (neispunjeno)

Povećanje penzija (djelimično ispunjeno)

Povećanje plata (djelimično ispunjeno – javni sektor)


Da u 100 dana nove Vlade privrednicima nije ponuđeno ništa konkretno, osim dobre volje, najbolje zna Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS. 

On priznaje da je ovo mali period za neke veće promjene, ali isto tako očekuje da se stvari pomjere sa mrtve tačke.

“Za sada nema nekih rezultata rada sa kojima bi se mogli pohvaliti. Znamo da su neki procesi u toku, da su neki procesi zapeli... Mi očekujemo da ovih dana sjednemo sa premijerom i riješimo sve nedoumice. Ono što je nama najbitnije je smanjenje oporezivanja na naknade s obzirom da su budžetski potrošači dobili veće plate, onda je red da se i mi nađemo u vidokrugu Vlade”, ispričao nam je Trivić, koji očekuje da Vlada ispuni sve što je obećala.

“Mi ne vidimo ništa što je neostvarivo ili da postoje neke zapreke. Samo je potrebna dobra volja da se kroz dijalog nađu najbolja rješenja.”


Zdravstvo

 • definisanje jasne odgovornosti svih aktera u sistemu (neispunjeno)
 • zgradnja i rekonstrukcija novih kapaciteta (djelimično započeto)
 • reforma zdravstvenog sektora (neispunjeno)
 • zaustaviti dodatno stvaranje neizmirenih obaveza i smanjiti postojeće (neispunjeno)

A sjetimo se samo kako je premijer RS, čitajući ekspoze, podvlačio zdravstvo kao problem čijem će se rješavanju odmah pristupiti ili, kako mu je to neko napisao, kako će hitno zaustaviti “krvarenje zdravstva”. 

Od toga još uvijek nije bilo ništa. Zdravstvo i dalje nezaustvaljivo krvari, a to najbolje zna Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine. 

“U 100 dana u zdravstvu nema apsolutno nikakvog pomaka u smislu ozdravljenja zdravstvenog sistema”, rekao je Femić za BUKU i dodao: 

“Trenutno se traži mogućnost finansiranja i izmirivanja dugova. Do toga još nije došlo i sve je ostalo isto, ako ne u nekim segmentima i gore.”


Javni sektor

 • Registar zaposlenih u javnom sektoru (neispunjeno)
 • Registar podsticaja i socijalnih davanja (neispunjeno)
 • Pravednija raspodjela budžetskih davanja (neispunjeno)
 • Reforma javnih preduzeća iz potrošača budžeta u finansijere budžeta (neispunjeno)

Vraćanje oduzetih nadležnosti sa nivoa BiH na RS (neispunjeno)

Prilagođavanje obrazovanja sa tržištem rada (djelimično započeto)

Demografska politika (neispunjeno – bez konkretnih mjera)


Možda i najporaznije za ovu vladu jeste da se u prvih 100 dana nisu potrudili da urade bili šta kako bi barem zagrebali po demografskom problem koji uništava Republiku Srpsku.

A šta je to Vlada radila, odnosno nije radila, pitali smo demografa Aleksandra Čavića. U razgovoru sa njim saznali smo da dosadašnje sporadične mjere koje je prethodna Vlada donosila nisu donijele ništa dobro, a da trenutni premijer i ministri još uvijek nisu učinili ništa po tom pitanju.

“Ništa konkretno nije učinjeno, iako nije ni za očekivati da bi neke mjere mogle dati rezultate u kratkom roku. Ali problem je što mjera uopšte nema. Ono što je učinjeno, jeste da je inicirano formiranje tog nacionalnog savjetodavnog tijela u koje su uključeni i ministri, ali još uvijek se nije stručna komponenta uključila. Ljudi koji su u to uključeni volšebno sve to shvataju, a čak nije ni pokrenuta šira javna rasprava po pitanju populacione politike RS koja bi imala u sebi inkorporirana tri integrativna dijela: pronatalitetna politika, politika prema migracijama i politika prema starijim licima.”

Aleksandar je otkrio i poražavajuće demografske podatke iz prošle godine, uporozoravajući da je vrijeme da nova vlada napokon stavi sa strane kvazidemografe i uključi ljude koji bi konačno donijeli jedan sveobuhvatam javni dokument nacionalne demografske politike.

“Podaci za prethodnu godinu su još porazniji nego za raniji period, jer RS bilježi najniži natalitet u svojoj istoriji, što znači da su sve ove ad hoc mjere koje su prethodno usvojene i najavljivane kao mjere koje će dati ogromne rezulatate bile promašaj. Uz to, odlazak odavde je sve veći i sve manje je reproduktivnog materijala u RS zbog odlaska mladih ljudi”, rekao nam je on.

“Ono što sam očekivao od novih ministara i premijera je da će se osloniti na stručnu javnost, a ne na one koji tapšu po ramenima u dijelu koji se tiče kreiranja tih mjera.”

 Informatizacija društva

 • Informaciona bezbjednost (neispunjeno)
 • E-uprava (neispunjeno)
 • tržište kripto kapitala (neispunjeno)
 • bolja povezanost nauke i poslovne zajednice (neispunjeno)
 • podrška razvoju novih tehnologija (neispunjeno)

Da se Višković još uvijek ne snalazi najbolje u ulozi premijera i da njegovi ministri i nisu baš njegovi, pokazuje nam i konferencija nakon sastanka predstavnika Vlade sa predsjednicom RS i predsjednicima parlamentarnih stranaka na kojoj su se hvalili potezima Vlade.

Jer, upravo bi premijer trebalo da bude najpozvaniji da govori o onome šta je uradio. Ali, kao što se on nije puno pitao kada se Vlada sastavljala ili kada su se donosile neke od dosadašnjih odluka, tako je i pohvale na račun 100 dana rada prepustio predsjednici RS Željki Cvijanović

Opravdanje za ovako nešto je teško naći, osim u činjenici da je upravo sadašnja predsjednica, a bivša premijerka na najbolji način znala u dva mandata sebe hvaliti, a da je napravila vidljive iskorake naprijed.

Kako god, nakon sastanka, svi su izrazili oduševljenje dosadašnjim radom Vlade.

“Idemo u susret 100 dana Vlade. Do sada smo imali povećanje plata zaposlenih u obrazovanju i kulturi sa visokom stručnom spremom i zaposlenih u MUP-u Srpske sa srednjom stručnom spremom, kao i povećanje penzija”, rekla je Željka Cvijanović.

Nova Vlada, uz ostale institucije, ostaje opredijeljenja da se radi na demografskom jačanju RS.

“Uz Vladu će se to raditi i kroz projekat koji sam pokrenula kao predsjednik RS”, kaže Cvijanović.

“Važna katergorija je i rad na povećanju plata, uz dogovor sa koalicionim partnerima, radiće se i na tom pitanju”, rekla je predsjednica RS.

Ona je naglasila da Republika Srpska ide krupnim koracima naprijed i da je fokus vlasti na jačanju privrede i povećanju broja zaposlenih.

“Ništa od važnih zakona koje smo predvidjeli, ništa nije ostalo neučinjeno”, kaže Cvijanović.

Naravno, malo je onih koji bi se složili sa ovakvim ocjenama, a posebno među opozicionarima, koji nisu u prvih 100 dana rada Vlada vidjeli ništa pozitivno.

Jedna od njih je i Jelena Trivić, narodna poslanica PDP-a, koja za BUKU kaže da je novi sastav Vlade u prvih 100 dana pokazao svu nestručnost i neznanje.

Kaže da se do sad ništa nije uradilo na polju konkurentnosti i produktivnosti privrede, a da je novi novi ministar iz ovog resora Vjekoslav Petričević samo uspio da potvrdi da nije dorastao poslu koji mu je dodijeljen. 

I u oblasti zdravstva je primijetila da se ništa nije uradilo. Naprotiv, kako kaže, samo su se dugovi povećali. 

Ona izdvaja da je i obrazovanje još uvijek u ćorsokaku, iako nova ministrica uspijeva da svoje ministarstvo stavlja u centar medijske pažnje. 

“Stalno se tu nešto priča, ali konkretnih poteza i mjera nema”, rekla je Trivić.

Sve u svemu, naša sagovornica objašnjava da je slična situacija i u ostalim resorima, te da se ministri ne snalaze najbolje u dodijeljenim ulogama. Uz to, ona smatra da ni sam premijer još uvijek nije shvatio kakvu funkciju obavlja, obzirom da se dosad on najmanje pitao u vezi sa svim politikama i potezima koje je ova Vlada pokretala. Njegov rad jr u sjeni Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Zbog toga ona, na osnovu stručnosti, utisaka i poteza nove Vlade, ali i samostalnosti premijera i ministara, ne vidi mogućnost da se do kraja godine učini nešto više na poboljšanju stanja u RS i ispunjavanju obećanog.


“Do sada nismo imali nijedan, pa bar simboličan potez koji bi najavio da će ova Vlada biti malo progresivnija i energičnija od prethodnih.” 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.