Profesor dobio opomenu pred otkaz zbog Fejs statusa o izletu u Vukovar

Objavio poduži status iz autobusa

BUKA portal / 11. Juni 2019

PROFESOR informatike Marko Šolić, kojeg šira javnost poznaje po opremanju jedne od najboljih učionica informatike u državi, dobio je opomenu pred otkaz u zagrebačkoj Osnovnoj školi Matije Gupca, pišu Novosti.

Opomenu pred otkaz dobio je jer je na svom Facebook profilu objavio status u kojem kritizira školski posjet Vukovaru. Šolić u svojoj objavi zamjera jednostranost prikazivanja događaja iz rata 1990-ih prilikom školskog posjeta koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Njegov status objavio je portal Narod.hr udruge U ime obitelji koji je potom kontaktirao i ravnateljicu škole.

Glavna zamjerka: Tipkao je za vrijeme radnog vremena

Ravnateljica mu je uručila opomenu pred otkaz. Službeno objašnjenje ravnateljice OŠ Matije Gupca Ljiljane Klinger, koje je dala spomenutom portalu, glasi da je Šolić svoj tekst pisao za vrijeme radnog vremena koje je provodio u autobusu u pratnji s učenicima.

"Temeljem izvješća kolege, utvrđeno je da je Marko Šolić svoj tekst pisao za vrijeme radnoga vremena koje je provodio u autobusu u pratnji s učenicima. I zato što je radio neki drugi posao, a nije skrbio i brinuo o učenicima, dobio je opomenu pred otkaz", rekla je Klinger.

"To je ono što smo trenutno na osnovi važećih formalno-pravnih procedura imali mogućnost učiniti i poslati poruku da učitelj treba biti usredotočen na dijete i da učitelji imaju skrbiti o sigurnosti učenika", dodala je Klinger.

Iz njenog odgovora da se naslutiti da je kažnjen zbog formalnosti, odnosno da je tipkao po mobitelu dok se vozio u autobusu.

Objavio poduži status iz autobusa

Šolić je u spomenutom statusu kritizirao način na koji se djecu stručno vodi tijekom posjeta Vukovaru, posebice u dijelu koji jednostrano i nekritički djeci govori o zbivanjima tijekom rata 1990-ih. Njegov status prenosimo u cijelosti:

"U autobusu sam, vraćam se s vođenja osmaša u obvezni posjet Vukovaru, organizirano i plaćeno od strane države. I iskreno mi se povraća, a nije ni od autobusa ni od grozota u videima iz rata, nego od toga što pripremamo djecu za novi rat. Išao sam bez predrasuda, čuo sam od kolega različite stvari, neki su govorili i kako se djeci prikazuje iznenađujuće realna slika o krivnji obje strane… Ništa od toga.

I da, znam. Znam da su emocije toliko jake da je teško uopće raspravljati. Znam i da ne dijelimo svi iste sustave vrijednosti, i da meni ne znače ništa stvari koje su drugima svete, i obrnuto. Znam i neke ljude iz Vukovara, znam kakva se grozota dogodila, vidim koliko im je i koliko im je bilo teško, i nemam ništa protiv toga da djecu educiramo i da im već u osnovnoj školi istinu kažemo direktno, uz sve teško probavljive detalje.
Ali to se u organiziranom posjetu Vukovaru ne događa. Bitni dijelovi istine se skrivaju i o njima se danas u Hrvatskoj ne smije pričati, a o nekim stvarima se direktno laže.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.